Izgubljeni svet


Naša planeta je prepuna udaljenih i gotovo nepristupačnih krajeva, a jedan od takvih je i planina Bosavi u Papua Novoj Gvineji: ugašeni vulkan koji se urušio i stvorio 4 km širok i 1 km dubok krater ispunjen gustom džunglom, spektakularnim vodopadima i velikim brojem endemskih vrsta.

U krateru planine Bosavi žive žabe s očnjacima, ribe koje proizvode čudnovate zvukove i štakori veliki kao domaće mačke.

Naučnici su dugo verovali da su se životinje ovde razvijale malo drugačije, s obzirom da im je gotovo nemoguće bilo napustiti krater zbog 1000 metara visokih prirodnih zidina koje ih okružuju.

  1. godine tim istraživača u pratnji BBC-jeve ekipe je konačno dobio priliku da istraži ovaj izgubljeni svet.
    Istraživači predvođeni Dr George McGavinom, zajedno sa nekoliko lokalnih stanovnika (pleme Kasua), su boravili u kampu u krateru od 30. januara pa sve do 4. marta 2009. godine, a za to vreme su otkrili 40 nepoznatih vrsta. To uključuje 20 novih vrsta insekata i pauka, 16 vrsta žaba, šišmiš i najmanje tri vrste riba. Za mnoge od ovih vrsta se veruje da žive samo unutar kratera planine Bosavi.

Prilikom posete krateru istraživači su primetili da ih se životinje ne boje, što sugeriše da je ovo možda bio i prvi put da dođu u kontakt s ljudima.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments