Romantični vrtovi dvorca Marqueyssac

U francuskoj regiji Dordogne, nedaleko od idiličnog mesta Vezac, uzdiže se dvorac Marqueyssac i oko njega možda najlepši dvorski vrtovi na svetu.

Ova bašta postala je destinacija ljubitelja romantičnih putovanja, a poslednjih godina važi za omiljenu atrakciju mladencima koji su Francusku odabrali za svoj medeni mesec. Dvorac potiče iz 17-tog veka i podigao ga je Bertrand Vernet, grof od Marqueyssac-a, savetnik legendarnog kralja Luja IV.
🍃🍃🍃🍃🍃
Sa 22 hektara , podeljen na više delova, pešačkom stazom od 5 kilometra, zovu ga još i viseći zato što je sagrađen na steni, krovu, galeriji i posebnom kamenu. Neguju ga orezivanjem 2 puta godišnje, a navodnjava se podzemnom vodom.
🍃🍃🍃🍃🍃
U 20. veku vlasnici ne vode brigu o vrtu, dovevši ga do pustoši. Tek 1996. godine, vlasnik Rossilion Kleb vraća mu stari sjaj ali i dodaje mu stazu-ulicu sa ruzmarinom i santolinom i vodopad u ruhu 19 veka. Od 1997. vrt je otvoren i za posetioce.
Ubrzo su ove bašte proglašene vrtovima od nacionalnog značaja, dok su svakodnevno mesto najromantičnijih šetnji zaljubljenih parova. Sa vrtova se pruža veličanstveni pogled na dolinu Dordogne, a uveče se pale skrivene svetiljke koje osvetljavaju kilometre magičnih staza i otkrivaju lepotom izazvane poljupce…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments