20 zanimljivih činjenica o konjima

 1. Na svijetu postoji gotovo 160 vrsta konja (Equus ferus caballus), a Arapski konj je najstarija pasmina i prihvaćen je kao preteča svih ostalih čistokrvnih pasmina.
 2. Ljudi su počeli pripitomljavati konje prije oko 4.000 godina prije nove ere u Egiptu i Aziji.
 3. Konji mogu spavati i ležeći i stojeći.
 4. Konji mogu razlikovati emocije u ljudskom glasu.
 5. Procjenjuje se da u svijetu ima između 60 i 75 miliona konja, a najviše ih živi u SAD-u.
 6. U srednjem vijeku konj je kao jahaća životinja bila dostupna gotovo isključivo plemstvu, a korištenje jahača u bitkama dovelo je do razvoja sloja vitezova.
 7. Poniji mogu živjeti i preko 50 godina.
 8. Svi divlji konji Sjeverne Amerike su nekada bili pripitomljeni. Iako su u regiji nekada živjeli pravi divlji konji, svi su izumrli prije mogućeg domesticiranja.
 9. Jedino mongolski divlji konji nikada nisu bili pripitomljeni i oni su jedini pravi divlji konji.
 10. Konji obično žive oko 20 do 25 godina, a ponekad i preko 30 godina. Navodno, najstariji konj na svijetu bio je ‘Old Billy’ koji je doživio 62. godinu.
 11. Fraza ‘Konjska snaga’ nastala je u Škotskoj, a prvi ju je upotrijebio inžinjer James Scott kada je određivao snagu motora.
 12. Starost konja se može odrediti po njegovim zubima. Doduše, točan broj godina se ne može odrediti na ovaj način, ali se može poprilično dobro procjeniti.
 13. Mozak konja je velik kao priosječan krompir i duplo lakši od ljudskog, što je iznenađujuće malen mozak za ovako veliku životinju.
 14. Kada su u stadu u divljini, dok jedni spavaju, drugi konji uvijek čuvaju stražu.
 15. Konji koriste rep kako bi demonstrirali svoje trenutno raspoloženje.
 16. Konji imaju veće oči od svih sisavaca koji žive na kopnu.
 17. Konji ne mogu podrignuti, povraćati ili disati kroz usta. Njihov probavni sistem je jednosmjerna ulica, za razliku od goveda i drugih preživača koji povrate hranu i zatim je ponovno žvaču.
 18. Prvi konji nisu bili veći od zlatnog retrivera, a njihovi preci, koji su živjeli prije 50 miliona godina više su ličili na mješavinu koze i jelena nego na današnjeg konja.
 19. Crteži konja su pronađeni u pećinama starim oko 17.000 godina.
 20. U nekim zemljama, svakog 15. jula se obilježava ‘Volim Konje Dan’.