Bijeli polarni vukovi

Bijeli polarni vukovi su graciozne i snažne životinje. Prilagođeni su preživljavanju u najtežim uvjetima – na krajnjem sjeveru. Temperature od -30 °C, permafrost, ledeni vjetrovi, nedostatak sunčeve svjetlosti 5 mjeseci su njegovo uobičajeno stanište. Noć je glavno vrijeme njegove aktivnosti…
Bijeli vukovi ističu se svojom izdržljivošću i snagom. Mogu trčati nekoliko sati brzinom od 9 kilometara na sat. Kada love, sustižući plijen, mogu ubrzati do 60 kilometara na sat. U prirodnim uslovima vukovi žive samo 6 godina.
Bijeli grabljivici su monogamni. Pare se doživotno. Nakon što se ženka porodi, mužjak preuzima brigu o porodici. On hrani ženku dok ona doji još uvijek krhke štence, a također štiti jazbinu od napada drugih vukova i drugih grabežljivaca.
Bijeli vuk je jedan od najboljih roditelja u divljini. Štenci se rađaju slijepi i vođeni su mirisom svoje majke. Tek nakon dvije sedmice mogu otvoriti oči i stati na šape kako bi se samostalno kretali. Majka i otac su veoma pažljivi prema štencima i revno ih štite.
Lijepa i ponosna životinja tjerala je pretke da je pripitome. To je djelomično uspjelo… Međutim, zvijer se nikada nije u potpunosti pokorila čovjeku.
Jedina životinja koja može uzrokovati probleme Bijelom vuku je polarni medvjed. I naravno Čovjek. Jedinstveno krzno životinje oduvijek je bilo zanimljivo i privlačilo ljude. Lov na bijelog vuka je zabranjen, jer je uvršten u Crvenu knjigu. Međutim, i sada se istrebljava.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments