Četrnaest vukova

Kada je 1995. godine, u divljini, u Nacionalnom parku Jeloustoun, pušteno 14 vukova, naučnici nisu ni pomišljali da će to promeniti celokupni ekosistem parka.

70 godina u parku nije bilo vukova, a za sve to vreme tamo su vladali jeleni, koji su tokom godina nekontrolisanog uzgoja naneli ozbiljnu štetu biljnom svetu.

Četrnaest vukova, naravno, nisu mogli da pojedu sve jelene, ali primorali su ih da izaberu mesta za pašnjake pažljivije i da izbegnu neke delove parka u kojima su vukovi stalno patrolirali.

Na tim mestima vegetacija je počela da oživljava. Za šest godina broj stabala porastao je za čak pet puta. Pojavili su se dabrovi kojima su bila potrebna drveća da bi izgradili brane.

Izgradnjom brana povećao se i broj vodenih pacova, pataka i ribe. Vukovi su smanjili populaciju šakala, što je dovelo do povećanja broja zečeva i miševa, a oni su zauzvrat privukli jastrebove, jazavce i lisice u park.

Medvedi su dolazili u park, jer su mogli da oteraju vukove od svog plena ili pojedu njihove ostatke.

Ono što je začuđujuće, vukovi su promenili tok reka. Njihovi kanali su se ispravili i stabilizovali, obalna erozija se smanjila.

To se dogodilo zato što je uticaj vukova na jelene doveo do eksplozivnog rasta drveća i trave na obalama reka, što je dovelo do njihovog jačanja. Geografija samog parka se promenila, a sve zahvaljujući 14 vukova puštenih pre manje od 25 godina. 🐺❤️🌍

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Deschidere cont Binance
10 months ago

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!