DILEMA – DA LI SU RAKUNI VIŠE MAČKE ILI PSI?

Izvor: https://mojljubimac.info/

ByNR InTeam5. марта 2019.

Sve veći broj ljudi kao kućne ljubimce gaji i rakune, a veliki broj njih se još uvek pita – da li su oni više mačke ili psi? Ova mala, vragolasta stvorenja pokazuju obe vrste ponašanja – kao psi žive u kućicama, ali ne uvek. Rakuni, kao i većina mačaka, prolaze kroz fazu kada žive sami.

Takođe, rakuni su izuzetno inteligentni, a poznato je da psi imaju duplo više neurona u njihovim cerebralnim korteksima od mačaka. Rakuni su svaštojedi, a poznato je da pis iako takođe mesožderi, jedu skoro sve što im date. Mačke su ipak znatno izbirljivije kada je hrana u pitanju.

Pored svega ovoga, kako navode stručnjaci, oni su najsličniji medvedima, jer imaju zajedničkog prapredka – takozvanu karnivoru. Prema evoluciji, preci današnjih pasa i preci današnjih rakuna prošli su odvojene puteve. Ipak, pre oko 40 miliona godina, njihovi putevi su se razdvojli – rakuni idu jednim putem, a životinje poput medveda drugim, a u daljoj evoluciji, rakuni i psi ipak imaju zajedničke pretke. Sve ovo na kraju ukazuje da su rakuni definitivno bliži psima.