Divlji konji planine Stolovi…Srbija 🇷🇸

Planina Stolovi još je jedna u nizu prirodnih ljepota Srbije. Planina Stolovi nalazi se u centralnom dijelu Srbije, u blizini grada Kraljevo. Najviši vrh Stolova je Usovica (ili Kamarište) na 1.375 metara nadmorske visine. Drugi po visini vrh je Čiker na 1.324 metra nadmorske visine. Specifičan reljef koji čine uski grebeni, koji se sa vrha spuštaju u dolinu u svim pravcima, formiraju zvjezdastu formu planine.

Planinski masiv Stolovi, koji se sa južne strane uzdiže poviše Kraljeva, manastira Žiče, Mataruške Banje, srednjovjekovnog grada Maglića i Ibarske klisure, osim po stoljetnim šumama, prelijepim proplancima i mirisnim narcisima, prepoznatljiv je i po još jednoj prelijepoj atrakciji, krdu od pedesetak poludivljih konja koji već duže od tri decenije opstajavaju na ovoj planini.

Na Stolove, čiji najveći vrh Usovica doseže do 1.375 metara, pitome konje su najprije dovodili njihovi vlasnici, mještani sela podno planine, da im barem tokom ljeta ne bi bili na teretu, ostavljali u planini zbog obilja zdrave hrane. Vremenom, konji su ostavljani sve duže, pa čak i da prezime na planini, a onda je krdo počelo da se osamostaljuje od čovjeka i umnožava pa i da poprima neke osobine divljih konja potpuno nezavisnih od ljudi. Konje njihovi vlasnici više ni ne mogu da vrate sa planine a i kada im to nekako i uspije, konji, nakon dan-dva, opet pobjegnu u planinu, na slobodu.

Iako planina nadomak Kraljeva sa krdima poludivljih konja svakako predstavlja neiskorišćen turistički potencijal, na tom planu se malo šta pomerilo sa mrtve tačke. Sve se i dalje svodi na entuzijazam članova Udruženja ljubitelja konja “Stolovi’ koji ne kriju svoju ljubav prema prirodi i koji svu svoju pažnju posvećuju ovim plemenitim životinjama.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments