Dugodlako škotsko goveče

Dugodlako škotsko goveče potiče od divljeg goveda britanskih ostrva. To je najstarije poznata vrsta goveda. Životinje su poznate po dugoj dlaci i široko istaknutim rogovima, što im daje prvobitan i prirodan izgled. Iako poseduju duge rogove, životinje su vrlo mirne i druželjubive.

Pasmina škotskog goveda je posebno cenjena zbog njene izuzetne prilagodljivosti vremenskim uslovima. Govedo je živelo vekovima u surovom, zabačenom Škotskom visokogorju. Ekstremno oštri uslovi omogućili su proces prirodne selekcije, gdje samo oni najjači i najprilagodljiviji preživljavaju i prenose gene na vrstu. Škotsko govedo živi u uslovima u kojima bi mnoge druge vrste izumrle.

Prezimljavaju na pašnjaku, iako imaju na raspolaganju staju. Krave bez problema tele vani, na temperaturi minus dvadeset stepeni i imaju jako izražen majčinski nagon – vrlo su dobre i brižne majke. Idealnu zaštitu od hladnoće daje im zimska dlaka koja se sastoji od dva sloja dlake. Gornji sloj je dugačka dlaka koja lako odbija kišu i sneg, te održava suvom donju, vrlo meku, mahovinastu dlaku koja služi za zadržavanje toplote. Zbog svoje otpornosti na sneg i hladnoću, rasprostiru se na severu do Aljaske i Skandinavije.

Žive do 25 godina.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
20bet
4 months ago

Apoiar ferramentas de apostas e estar equipado com uma plataforma diversificada de transações financeiras, a 20Bet oferece suporte tangível aos jogadores. Este é um lugar onde eles podem apostar com dinheiro real, respaldados por concorrentes de diversas disciplinas esportivas. 20bet

Binance
1 month ago

I don't think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://www.binance.info/zh-CN/join?ref=V2H9AFPY