Slonovi

Beba slona je najveće novorođenče među kopnenim sisarima. Težina novorođenog slončića je do 120 kg. Trudnoća slona traje oko 2 godine – ovo je najduža trudnoća u životinjskom carstvu. Ženka donosi 1 razvijeno mladunče; blizanci su retki (obično ne više od 1%). Slončić je slep pri rođenju i u početku može da oseti svet oko sebe samo uz pomoć svoje surle. Bebe slonovi imaju sreću da postoje u matrijarhalnom društvu u kojem je glava grupe ženka. Majka slonica i sve ženke stada pomažu i štite bebu, obezbeđujući joj miran život u divljem svetu. Tek sa deset godina dobija masu i veličinu koje ga čine neranjivim za predatore. Konačno formiranje ovih životinja se javlja u dobi od 20 godina.

Zanimljiva činjenica je snimljena u jednom od nacionalnih parkova. Tokom porođaja, slonovi stvaraju neprobojan zid odraslih tela oko ženke koja se poradja. Oni su pravi telohranitelji: predator mora biti veoma hrabar ili veoma glup, da bi se petljao sa ovim džinovima.

Često je ženka koja se porodila u pratnji babice. Ona brine o ženki i pomaže u zaštiti novorodjene bebe. Novorođena beba slona ustaje 2 sata nakon rođenja i odmah pokušava da napravi prve korake.

Možda je najdirljivija stvar kod slonova to što, uprkos njihovoj snazi i veličini – slonovi plaču! Pored radosti, životinje osećaju sažaljenje, depresiju, pa čak i tugu. Ako je jedan slon u krdu pod stresom, drugi odmah žure da ga uteše dodirima i milovanjem. Oni plaču, smeju se i vole.

Slonovi su jedine životinje koje imaju ritual sahrane. Ako je slon bolestan, članovi stada mu donose hranu i podržavaju ga. Ako je slon mrtav, neko vreme će pokušavati da ga ožive vodom i hranom. Kada postane jasno da je slon mrtav, krdo utihne. Iskopaju plitak grob i zatrpaju mrtvog slona zemljom i granjem, a zatim će ostati u blizini groba nekoliko dana. Krdo koje slučajno naiđe na nepoznatog mrtvog slona, pokazaće sličan stav.

Slonovi su veličanstvene životinje i povezani su sa mudrošću i znanjem. Ovo nije iznenađujuće – inteligencija slonova je veoma visoka, što se ogleda u mnogim kulturama, posebno u drevnoj kulturi Indije. Slonovi su pametna i mirna stvorenja, ali ne treba ih ljutiti, jer je ljut slon zaista zastrašujući.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments