Umjetnost zavođenja: Ptice vrtlarice!

Vrtlarice (Ptilonorhynchidae), porodica ptica vrapčarki na glasu po umjetnosti zavođenja. Uz raskošno perje mužjaci se odlikuju gradnjom gnijezda uz optičku iluziju da je gnijezdo veće nego što ustvari je, što postiži tako da prilikom gradnje gnijezda redaju predmete od najmanjeg ka najvećem.

Prilaz gnijezdu mužjak za ženku poploči kamenčićima i drugim materijalom. Prilikom gradnje gnijezda koje je učinjeno od suhe trave koriste i različiti upadljivi materijal, kao stakalca, šareno perje drugih ptica, cvijeće, kao i materijal ljudskog porijekla, šarene trake, folije, a pronađene su čak i zatvarači limenki i čahure od metaka.

Ovo spektakularno gnijezdo kojemu je cilj privući ženku poznato je kao sjenica, pa se te ptice nazivaju i sjeničarkama. Ovdje je zanimljivo i to što nakon što ženka odabere mužjaka na osnovu sjenice koju je izgradio, ona sama gradi gnijezdo i odgaja mlade.

Prije parenja mužjaci na zemlji grade kolibe od grana i lišća, ukrašavaju ih školjkama i cvijećem. Što je ljepša koliba, to je veća šansa da mužjak dobije ženku – uostalom, mužjaci ne mogu pjevati.
Najviše od svega vrijede bilo koji predmeti plave boje, stoga mužjaci posebno pažljivo paze na sve što je plavo. Uz pomoć komada kore, koristeći je četkom, mužjaci mogu čak i obojiti svoju kolibu voćnim sokom.
Žive u Australiji, Novoj Gvineji .

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments