Zanimljivosti o nojevima

Nojevi su ptice neobičnog izgleda. Ne mogu da lete, ali su zato pravi šampioni u trčanju što dokazuju i njihove snažne noge. To su danas najveće, i po mnogo čamu najjedinstvenije ptice na svetu. Nojeva jaja su najveće ptičja jaja na svetu.


Glava u pesku
Jedna od široko rasprostranjenih zabluda je uverenje da noj zabija glavu u pesak. U stvari, ženka noja, kad leži na jajima, ponekad položi svoju glavu na pesak. Pošto su joj glava i vrat boje paska, iz daleka se obrisi stapaju i posmatraču se čini da je noj sakrio glavu u pesak.


Jedinstveno stopalo
Na nekom konkursu lepote nojevo stopalo sa dva prsta glomaznih kandži sigurno ne bi osvojilo prvo mesto. Jedinstveno je zato što ostale ptice imaju po tri prsta.


Nije sve ni u letenju
Nojevi su suviše teški da bi mogli leteti. Krila su im zakržljala, a kosti im nisu šuplje kao kod drugih ptica. Ali, to im ne smeta. Ako tokom cele godine imaju dovoljno hrane i ne moraju, da misle na neprijatelje – zašto bi leteli? Hodanje – ili čak trčanje – zahteva mnogo manje energije.


lzelice koje ne biraju
Nojevi jedu gotovo sve: voće, cveće, insekte, guštere i – kamenje. Kamenje? Da, kao i ostale ptice, nojevima je potrebno da gutaju kamenčiće da bi lakše izdrobili hranu.


Nežne bebe
Kada je neko visok više od dva metra, ima veoma oštar kljun i kandže koje mogu da oteraju i lava, ne mora se mnogo brinuti za svoj život. I nojevi su veoma mirni, jedino im stavljaju problem sopstveni potomci. Nojeva beba je nežna i roditelji moraju uvek biti spremni da je zaštite. Oni to čine na dva načina: prvo, pokušavaju da uplaše neprijatelja nasrćući na njega kao da će ga povrediti, ako ta taktika ne uspe nojevi počinju da krešte i to tako prodorno da se čitava pustinja ori od njihovog glasa.


Dugačke, guste trepavice
Nojevi žive u pustinjskim krajevima Afrike i Azije. Afrički noj prebiva u predelima južno od Sahare, gde vetar tokom cele godine nosi pesak i prašinu. Noj ima dugačke i guste trepavice koje sprečavaju ulazak prašine i peska u oči.


Oštro oko
Nojevi vide mnogo bolje od bilo kojih drugih životinja koje žive u afričkim ravnicama. Iz tog razloga kratkovide zebre i antilope traže društvo nojeva. Kaskajući za svojim dugovratim, visokim prijateljima one mogu na vreme saznati da su u opasnosti. S druge strane, nojevi vole da se hrane u društvu sa zebrama i antilopama, jer u blizini ovih životinja uvek ima puno insekata.


Trkač na duge staze
Zamislite dugačke, mišićave noge koje se završavaju stopalom nalik na kopito i biće vam jasno kakav je noj trkač. On je pravi šampion u trčanju, može da postigne brzinu veću od 60 km na čas!


Elegantni ogrtač
Dvadesetih godina prošlog veka snimljene su prve fotografije na kojima se može uočiti nojevo divno crno-belo perje. Od tada ove ptice nemaju mira. Lovci na perje su ih nemilosrdno ubijali. Srećom, iz mode su odavno izašle velike lepeze od nojevog perja. Samo mužjak ima lepo perje. Ženka je neupadljiva, njeno perje liči na braonkasti žbun. Dok leži na jajima preko dana, ona manje upada u oči. Mužjak je smenjuje noću i tada je njegovo perje manje uočljivo.