Шта је едипов комплекс и зашто је важан за личност сваког дечака и мушкарца?

Извор: https://zelenaucionica.com/

Шта се дешава када Едипов комплекс није разрешен на здрав начин и ко може помоћи да се Едипов комплес разреши ка путу здраве, независне и хетеросексуалне мушке личности?

Свако дете, без обзира на то да ли је дечак или девојчица, пролази у периоду од треће до шесте године кроз једну фазу психосексуалног развоја која се у здраве личности завршава тиме да се дете снажније идентификује са родитељем истог пола. У овом периоду заправо добијамо (или не добијамо) базичне корене хетеросексуалности личности. Комплекс Едипа јавља се код дечака, а код девојчица комплекс Електре. Зашто се то зову комплекси? Због тога што представљају скуп више осећања, више фантазама, више задатака за малу личност детета.

Дакле комлекс је овде комплекс као скупина нечега, а не некакво нужно зло каквим се у психотерапији и психоанализи понекад сматрају комплекси, па се каже за некога да је искомплексиран нижом вредношћу и тако даље… Комплекс је дакле у психотерапији, више нечега, више осећања, више понашања.

Шта се дешава са дечаком у процесу Едиповог комплекса? Дечак посебно схвата да му је мајка заправо први објекат који воли и за кога је емоционално везан. Дечак лагано почиње да бива свестан и својих гениталија. Почиње да увиђа да постоје особе које су различитог пола. Заправо, схвата да су он и мајка особе различитог пола. Дакле за дечаке су мајке (ако их имају), прве особе женског пола које су објекти њихове љубави. Дечаци на овом узрасту показују изражену жељу да буду стално уз мајку,непрестано траже пажњу, игру, негу и често показују страх од одвајања од мајке. Међутим, на сцену ступа отац. Он из визуре дечака квари ситуацију. Углавном подсвесни процеси у том периоду у глави дечака изгледају овако: “Ко је он да мени узима пажњу мајке?” “Ко је он да квари моје и мамино време?” “Зашто мајка њему показује љубав када ја желим да она само мени показује љубав?“ “Љубоморан сам на њега. Завидим му, бесан сам на оца и желим да он нестане из нашег живота. Желим да останемо само ја и мама.” “Отац је ипак велики и моћан. Ко зна шта би могао да ми уради уколико бих му се супротстављао и борио се са њим за мајку. Стрепим од тога шта би могло да ми се догоди јер ипак је он моћан.” “Зато ја почињем да желим да будем као он. Да будем као отац. Можда не могу да будем потпуно као отац али могу бити барем као мој отац. Мајка га воли. Онда мора да мој отац вреди. Ако будем као отац мајка ће ме волети као што воли и њега. Ја треба да будем баш као мој отац!”

Шта се дешава када Едипов комплекс није разрешен на здрав начин?

Овај последњи део приче представља заправо здраво разрешење Едиповог комплекса у психотерапији и психоанализи. Дечак се лагано у психолошком смислу идентификује се са оцем, гради мушке карактеристике, копира оца и оријентише се ка супротном полу, дакле овде нам се налази битан фактор за развој хетеросексуалног мушкарца. Шта се дешава када Едипов комплекс није разрешен на здрав начин? Разне су варијације на тему, али може се дечак развити у мушкарца са фемининим, женским карактеристикама. У неким случајевима може се овде тражити корен хомосексуалне орјентације. Дечак се може развити у мушкарца који је заувек претерано везан за маму, лојалан и одан мами и у одраслом добу. Дечак се може развити у мушкарца који за партнерку тражи жену која веома много подсећа на мајку. Углавном, дечак се може развити и у неуротичну личност, а и у личност која никада неће бити у стању да преузме улогу супруга и оца у одраслом добу.