Zasto vazduh tako lepo mirise posle kise


Verovatno ste se nekada zapitali ako ste se našli napolju odmah posle kiše, kako i zašto to lepo vazduh miriše.? Ako dosad niste znali odgovo na ovo pitanje sada će te saznati…
Naučnici su konačno otkrili kako dolazi do ove pojave da vazduh lepo miriše posle kiše. Pre nego što padne na zemlju, kiša je samo voda, tečnost bez boje, mirisa i ukusa.
Ali nakon što kišne kapi dodirnu tlo, dolazi do interakcije između kišnih kapi i zemlje.
Ovaj “miris kiše” čak ima i ime – “petrichor”, reč potiče od grčkih reči “petra”, odnosno “kamen”, te “ichor”, što predstavlja fluid koji poput krvi teče venama bogova.
Fenomen su prvo objasnili dvojica australijskih naučnika davne 1964. godine, ali do sada nije bio poznat mehanizam kako do njega dolazi.
Po ovim naučnicima, karakterističan miris kiše nastaje od mešavilje ulja koja ispuštaju neke biljke tokom dužeg sušnog perioda, a koja se pomoću kiše pomešaju s vodom te tako isparavaju u vazduh.
Što se mehanizma delovanja tiče, stvar je u tome da kada kišna kap padne na zemlju ona u sebi zarobi malo vazduha.
Ovi mehurići se tada kreću poput onih u boci šampanjca, sve dok se ne probiju na površinu i tamo ispuste mikroskopske čestice, poznatije kao aerosol. Naučnici nakon novih istraživanja smatraju da taj aerosol u sebi nosi onu poznati “aromu” kiše kada kiša padne.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments