Aleksandros Nikolaidis, Grčki taekvondista

Na slici se nalazi Aleksandros Nikolaidis (Αλέξανδρος Νικολαΐδης), Grčki taekvondista
17.10.1979 – 14.10.2022
Svojevremeno je bio šampion Evrope i sveta, a na Olimpijskim igrama se takmičio u finalu. Ipak, bolest nije uspeo da pobedi.
Nekadašnji svetski šampion u tekvondou, trostruki evropski šampion i dvostruki osvajač srebra na Olimpijskim igrama zauvek nas je napustio, a oprostio se dirljivom porukom koja je u srce dirnula brojne navijače širom sveta. Nikolaidis je znao da su mu male šanse da pobedi opaku bolest, pa je pripremio pismo koje je osvanulo na društvenim mrežama nakon njegove smrti.
“Ako čitate ovu poruku, to znači da sam ja otišao na bolje mesto. Poslednje dve godine bolovao sam od raka za čiji je tip devet od deset grčkih lekara čulo prvi put. Moj doktor je pomaknuo nebo i zemlju da me spasi. Nikad se nisam pitao zašto se to baš meni događa jer se može dogoditi svakome. Odlazim kao srećan čovek. Ispunili su mi se snovi, a mnogo puta sam bio na podijumu i predstavljao svoju zemlju”, piše u oproštajnoj poruci Nikolaidisa.
Ova njegova poruka mnoge je dirnula u srca, a poseban pasus Aleksandros Nikolaidis posvetio je svojoj supruzi i deci.
“Bio sam toliki srećnik da me voli najdivnija žena na svetu. Ako se nekome u mojoj porodici ovo moralo dogoditi, bolje da je meni nego mojoj deci. Dragi prijatelji, svi smo putnici na ovom svetu i bitno je što ostavljamo iza sebe”, dodao je nekadašnji grčki sportista.
Davne 1996. godine u Barseloni Nikolaidis je postao svetski šampion, dok je titulu namenjenu najboljem u Evropi osvajao tri puta. Pobeđivao je na Evropskim prvenstvima u Zagrebu, Patri i Rimu, dok je na Olimpijskim igrama 2004. i 2008. godine gubio finalne mečeve. Bogatu kolekciju medalja posvetio je deci oboleloj od raka, odnosno njihovoj borbi. Po njegovoj želji, svi trofeji i medalje koje je osvojio biće stavljeni na aukciju, a zarađeni novac doniran u humanitarne svrhe.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments