Diego Armando Maradona – najbolji fudbaler u istoriji

Dijego Armando Maradona (šp. Diego Armando Maradona; Lanus, 30. oktobar 1960 — Tigre, 25. novembar 2020) bio je argentinski fudbaler i fudbalski trener. Podelio je titulu najboljeg fudbalera 20. veka s brazilskim fudbalerom Peleom.

Karijeru je počeo u Argentinos juniorsima a zatim je igrao za Boku juniors, Barselonu, Napoli i Sevilju. U klupskoj karijeri najviše uspeha imao je noseći dres Napolija, sa kojim je osvojio dve titule prvaka Italije i jedan Kup UEFA. U drugom delu igračke karijere Maradona je imao problem sa kokainskom zavisnošću. Kažnjen je sa 15 meseci zabrane igranja fudbala pošto je 1991. bio pozitivan na doping kontroli. Kratko je igrao i za Njuels old bojse da bi profesionalnu igračku karijeru završio 1997, na 37. rođendan i to u dresu Boke juniors.

U dva navrata je vodio klubove u Argentini kao trener, a onda je 2008. imenovan za selektora reprezentacije te zemlje. Sa funkcije je otišao 2010. pošto je Argentina ispala u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Južnoj Africi. Posle toga je vodio timove u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Meksiku, a potom se vratio u Argentinu da vodi ekipu Himnasije.

Preminuo je 25. novembra 2020. od posledica srčanog udara, u 60. godini života.[2]

Preuzeto sa: https://sr.wikipedia.org

Privatni život

Maradona je tokom čitavog života bio pod budnim okom medija, kao i njegova porodica, a javnosti su bile zanimljive žene, s kojima je bio u emotivnoj vezi.

Kao prva ljubav genija fudbala Dijega Maradone, navodi se Kristina Sinagra, a u vezi sa njom dobio je prvo dete, sina kome je dao ime po sebi – Dijego.

On Dijega Sinagru, sve do 2007. godine nije priznao.

Diego Sinagra i Maradona

– Volim ga, dosta liči na mene, rekao je tada Maradona lokalnim medijima.

Brak

Jedinu vezu koju je krunisao brakom bila je ona sa Klaudijom Viljafane, koja je imala samo 17 godina kada su se upoznali 1979, a 1989. godine su jedno drugom rekli “da”. Njih dvoje su se razveli 2004, ali su i kasnije često viđani zajedno u noćnom provodu, posebno tokom Mondijala u Nemačkoj 2006. godine.

Klaudija mu je rodila dve ćerke, Dalmu i Đaninu, za koje se često komenatriše da liče na oca. Serhio Aguero bio je oženjen Đaninom četiri godine, iz braka koji je prestao da važi 2012. imaju sina Bendžamina. I ova ljubavna priča praćena je skandalima, pa je tako Maradona 2018. tužio svoju bivšu ženu zbog krađe, pošto je tvrdio da mu je ukrala novac i kupovala stanove na Floridi. U međuvremenu, Klaudija je postala je TV ličnost i producent.

Dijego i Klaudija
Dijego i Klaudija

Maradona se nikada više nije ženio, ali su ga od toga delili sati. Bio je u vezi sa Rosijom Olivom, nekadašnjom fudbalskom reprezentativkom Argentine, sa kojom se upoznao 2012. Dve godine kasnije su se verili u Rimu. Raskinuli su 2018, pre nego su se venčali. Maradona je od svoje drage bio stariji 20 godina, a raskid je bio buran, pošto ga je Rosario izbacila iz kuće koju je on kupio.

Djeca

Argentinac je otac petoro dece. Dugo je tvrdio da je samo otac ćerki koje je dobio u braku , ali se zna da je pored pomenutih naslednika u vezu sa izvesnom Argentinkom 1996. dobio ćerku Janu.

Kada je okončao brak sa Klaudijom Viljanfante, počeo je romansu sa Veronikom Ohedom. Međutim, brzo su usledili problemi, a Maradona i njegova devojka se nisu najbolje slagali. Na kraju, ni ova veza nije opstala, a legendarni fudbaler ju je ostavio u četvrtom mesecu trudnoće. Priznao je sina kog je dobio sa njom, a dete je kao i prvog naslednika, nazvao Dijego.

Međutim, tu se ne završava lista njegovih naslednika, prošle godine je njegov advokat izjavio da će Maradona priznati očinstvo nad troje dece rođene u Kubi. Dobio ih u dve veze u koje je stupio dok je boravio u ovoj zemlji od 2000. do 2005. godine. Na broj njegove dece nije zvanično stavljena tačka jer se opravdano sumnja da ih ima još. Pojedini izvori navode da ih je jedanaestoro.