UEFA i zvanično: “Ko igra Superligu, ne može na svetska i evropska prvenstva…”

Preuzeto sa: nedeljnik.rs

Evropska fudbalska unija (UEFA) hitno je reagovala protiv Superlige, čije je osnivanje podiglo mnogo prašine na starom kontinentu. UEFA je zvanično saopštila da će svim igračima koji budu učestvovali u novom takmičenju biti zabranjeno da učestvuju na evropskim i svetskim prvenstvima.

Superliga je osnovana u nedelju uveče kada je objavljeno da je 12 klubova iz tri od pet najvećih liga objavilo da počinje sa novim takmičenjem.

To su Arsenal, Mančester junajted, Mančester siti, Čelsi, Liverpul i Totenhem iz Engleske, Barselona, Real Madrid i Atletiko Madrid iz Španije, odnosno Juventus, Inter i Milan iz Italije.

UEFA je prvo saopštila da će morati da se stane na kraj ovom takmičenju, da će svi klubovi osnivači biti kažnjeni, dok je u ponedeljak potvrdila da svi igrači koji budu učestvovali u novoj Superligi, neće moći da igraju na Evropskom prvenstvu ove i Svetskom prvenstvu sledeće godine.

“Igračima koji će igrati u zatvorenoj ligi biće zabranjeno da igraju na Svetskom prvenstvu i na Evropskom prvenstvu. Neće moći da igraju za nacionalne timove. U ovom trenutku ne mogu snažnije da naglasim da su UEFA i fudbalski svet ujedinjeni protiv sramotnog samouslužnog predloga nekolicine klubova motivisanih pohlepom i ničim drugim. Svi smo jedinstveni protiv ove besmislice od projekta”, rekao je predsednik Aleksander Čeferin, a preneo BBC sport.

On je naglasio da je Superliga isključivo finansijski projekat.

“UEFA distribuira 90 odsto zarade fudbalskoj zajednici. Za nas fudbal nije samo pitanje novca, za Superligu jeste. Ovo je interes desetak ljudi, prljavih ljudi. Za njih ne postoji fudbal, već samo novac. Hvala celoj fudbalskoj porodici, hvala svim klubovima, osim ovih 12, hvala vladama evropskih zemalja… Ova ideja je šamar svima koji vole fudbal. Nećemo im dozvoliti da unište naš sport”, dodao je Čeferin.

Osim toga, evropska kuća fudbala donela je odluku o proširenju Lige šampiona sa 32 na 36 klubova od 2024. godine.

Borusija Dortmund, Porto i Red Bul Lajpcig su odbili da učestvuju u ovom takmičenju. Pariz Sen Žermen koji još nije prihvatio Superligu je, između ostalog, u problemu i zbog organizovanja SP 2022. godine, koje bi bilo znatno slabije bez učešće najvećih svetskih fudbalera.