Brendon Grimšo, moderni Robinson Kruso

„Za 13 hiljada dolara Englez Brendon Grimšo je kupio malo nenaseljeno ostrvo na Sejšelima i zauvek se preselio tamo.

Кada je Grimšou imao četrdeset godina, napustio je posao urednika novina i započeo novi život. Do tada, nijedan čovek nije kročio na ostrvo već 50 godina. Кao što i priliči pravom Robinsonu Krusou,Brendon je sebi našao saputnika među domorocima. Zvao se Rene Laforten.

Zajedno sa Reneom, Brendon je počeo da oprema svoj novi dom. Dok je Rene dolazio na ostrvo samo povremeno, Brendon je decenijama živeo na njemu sam, nikada nije odlazio. Za 39 godina, Grimshav i Lafortin su svojim rukama zasadili 16 hiljada stabala i izgradili skoro 5 kilometara staza.

Godine 2007. Rene Lafortin je umro, a Brendon je ostao sam na ostrvu. Imao je 81 godinu. Privukao je 2, 000 novih vrsta ptica na ostrvo i unelo više od stotinu džinovskih kornjača, koje su u ostatku sveta (uključujući i Sejšele) već bile na ivici izumiranja.

Zahvaljujući Grimšoovim naporima, nekada napušteno ostrvo sada ima dve trećine faune Sejšela. Napušteno parče zemlje pretvorilo se u pravi raj. Pre nekoliko godina, princ Saudijske Arabije ponudio je Brendonu Grimšou 50 miliona dolara za ostrvo, ali je on odbio. „Ne želim da ostrvo postane omiljeno mesto za odmor bogatih. Bolje neka to bude nacionalni park u kome svi mogu da uživaju.” I postigao je upravo to.

2008. godine ostrvo je zaista proglašeno nacionalnim parkom.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments