Čuvari pandi…

Čuvari pandi u Kini nose kostime pande kako bi sprečili da se životinja preterano vežu za ljude…

Za rezervat Volong u kineskoj provinciji Sečuan, koji vodi Kineski centar za očuvanje i istraživanje džinovske pande, jedan od glavnih ciljeva je priprema odabranih mladunaca za puštanje u divljinu, gde mogu da napreduju i žive prirodno. Da bi se sproveo ovaj projekat, neophodno je smanjiti što je moguće više ljudskih interakcija ili čak izbrisati sećanja pandi na ljudska bića, kako ne bi zavisile od ljudi koji su nekada živeli u njihovoj blizini, i da bi mogli da prežive sami.

Da bi to uradili, radnici u utočištu nose odela za pande dok obavljaju svoje dužnosti, čak idu do toga da se ovi kostimi namažu izmetom i urinom, kako bi oponašali prirodni miris vrste.

Odabrani mladunci, pre puštanja u divljinu, prelaze u različita kućišta koja postaju sve veća i veća. Prema Zhang Heminu, direktoru Kineskog centra za očuvanje i istraživanje džinovske pande, da bi panda bila kvalifikovana za puštanje u divljinu, ona mora biti oprezna prema drugim životinjama i ljudima, i biti sposobna da pronađe hranu i sklonište bez pomoći.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments