Ded Moroz – ruska verzija Deda Mraza

Kao i većina drugih zemalja, i Rusija ima svoju varijantu Deda Mraza, koja se razlikuje od veselog, trbušato-okruglog malog sedog i bradatog gospodina obučenog u crveni kostim i koji se često pojavljuje u holivudskim filmovima, na božićnim i novogodišnjim razglednicama i u reklamama za koka kolu.

Ruski Deda Mraz poznat je kao Ded Moroz. To je sedi muškarac sa dugom sedom bradom, uvek vitak, lep i raskošno obučen.

Ded Moroz je odeven u dugačak ruski kaput, koji može biti raznih boja: od crvene, preko ledeno plave, srebrne ili zlatne boje, a karakterističan je po tome što je uvek dekorisan raskošnim vezom.

Umesto klasične kupaste kape sa kitkom na vrhu, ruski Ded Moroz obično nosi okruglu, rusku kapu od krzna. U ruci drži dugačak štap, uvek ukrašen raznim motivima. Ded Moroz nema svoje irvase.

Tri prelepa konja, tzv. ruska trojka, imaju dovoljno snage i brzine da odvedu Ded Moroza uvek na vreme, tamo gde ga deca željno očekuju. Brže nego što to čine irvasi.

Razlika je i u tome što Ded Moroz donosi deci poklone u novogodišnjoj noći, a ne na Badnje veće.

Umesto severnog pola, Ded Moroz zvanično ima svoj dom na imanju u ruskom gradu Veliki Ustjug.

Mališani iz čitave Rusije mu uoči božićnih i novogodišnjih praznika pišu pisma i šalju ih na njegovu adresu u Velikom Ustjugu, u nadi da će im on ispuniti sve praznične želje.

Za lik Ded Moroza, koji se pojavljuje u mnogim ruskim legendama, bajkama i pričama za decu, uvek se vezuje još jedan lik.

To je njegova unuka, poznata kao Snežna devojka ili Snjeguročka. To je prelepa plavuša ružičastih obraza, uvek nasmejana i obučena slično kao Ded Moroz, ali uvek u bojama zime.

Ona pomaže Ded Morozu u njegovim naporima da na vreme dostavi sve poklone deci koja ga željno isčekuju.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
създаване на профил в binance
създаване на профил в binance
2 months ago

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.