Deda Mraz je zapravo zelene boje

DA LI STE ZNALI da je Deda Mraz zelene boje, a da ga je kompanija Coca Cola obojila znakom svog crvenog brenda.

Deda Mraz je sve do 1931. godine bio obučen u zeleno, u boji borovog drveta, a onda je Koka-Kola kompanija 1931. godine preuzela sliku na svojim flašicama i obojila ga u crveno.

Što se tiče Božićnog drveta, jelke ili bora, okićeno Božićno drvo je simbol sreće posebno u porodicama gde ima dece. Kuće i stanovi su tada šareni sa različitim ukrasima, svećicama, lampicama.

Kićenje jelke

Kićenje jelke potiče iz 17. veka, doneli su je Nemci kada su naselili severnu Ameriku. Ovaj običaj je u početku bio privilegija bogatih, prinčeva i aristokratije ali se polako širila i na ceo svet jer su ljudi želeli da obraduju svoje najmilije, a posebno decu ovim ritualom.

Prve jelke u Srbiji

Prve jelke u Srbiji kitile su se u aristokratskim porodicama, onim koji su imali rođake u Nemačkoj i Austriji odakle su ukrali ovaj običaj i to u Vojvodini u Novom Sadu.

Na javnom mestu velika ukrašena jelka postavljena je 1959. godine u Subotici.

Od mnogobrojnih legendi…

Od mnogobrojnih legendi koje kruže, jedna kaže da su ispred pećine u kojoj je rođen Isus Hrist rasla tri drveta. Sva tri su bila zimzelena, jela, kedrovo drvo i bor. Kada se Isus rodio, sva tri drveta su se jako zatresla kako bi ga pozdravila. Keder je novorođenoj bebi poklonio mirišljavije iglice, bor šišarke, a jedino jela nije imala plodove. Anđeo se tada smilovao jeli i zasuo je zvezdama sa neba, otuda potiče i običaj da se na vrhu Božićnog drveta stavi zvezda.

Ali od kako se širila tradicija jelki, rastao je i rizik njihovog istrebljenja. Možete da zamislite koliko se mladih borova poseče u svetu zbog ovog običaja. Zbog toga je još davne 1880. godine napravljena prva veštačka jelka.

Da sačuvamo ono što nam je od Boga dato, drveće koje čisti vazduh i omogućava nam da dišemo. Zato ako volite prirodan miris jelki i bora, kupite onu sa korenjem koja se može presaditi u bašti, a sledeće godine je možete okititi i napolje.

I treba se radovati, posebno tamo gde ima dece. Ti Božićni praznici, praznično raspoloženje i toplina doma, porodica na okupu, srećna lica majke i oca, braće i sestara, ostanu urezana za ceo život gde god da smo.

Postoji uzrečica koja kaže: “Za Božić, svi putevi vode kući”.

Izvor fotografije: @pinterest/FB.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments