Evolucija telefona kroz istoriju do pojave pametnih telefona

Telefoni su se dramatično promijenili otkako je Alexander Graham Bell izgovorio prve riječi u telefon 10. marta 1876. Sve u svemu, od tada su se poboljšali, ali taj put nije uvijek bio gladak. Evo pogled unazad na najvažnija dostignuća u telefonskoj tehnologiji, i neka od najgorih.

Prvi telefon

10. marta 1876, Alexander Graham Bell je izgovorio u svoj uređaj sljedeće riječi koje su bile namijenjene njegovom asistentu: “Gospodine Watson, dođite ovamo, želim da vas vidim.” Tim korakom, Bell je pokrenuo telefonsku eru izgovorivši riječi sa prvim dvosmjernim elektronskim prenosom. Barem ovako priča ide. Međutim, dok je Bell prvi dobio patent za telefon, porijeklo telefona je komplikovano i neubjedljivo, jer Elisha Gray, Antonio Meucci od Italije, i Innocenzo Manzetti tvrde svako za sebe da su istinski pronalazači telefona.

Stari (svijećnjak) telefon

Popularan od 1890-ih do 1930-ih, telefon-svijećnjak je podijeljen na dva dijela. Dio u koji se pričalo je formirao dio svijećnjaka, dok se prijemnik stavljao na uvo tokom telefonskog poziva. Ovaj stil je trajao do 30-ih, kada su proizvođači telefona počeli kombinovati ova dva dijela u jedinstvenu cjelinu.

Brojčanik

Telefon sa rotacionim brojčanikom je postao popularan. Da biste pozvali određeni broj, vi biste okretali točkić do željenog broja, a zatim pustili. Međutim, vjerovatno i sami znate da je to prilično dosadno, pa su nakon njega uvedeni telefoni sa tasterima 60-ih i 70-ih, a postojanje telefona sa rotacionim brojčanikom je već blijedilo.

Telefoni sa tasterima

Godine 1963, AT&T je uveo Touch-Tone, koji je dozvoljavao telefonima da koriste tastere za biranje brojeva i telefoniranje. Svaki taster bi prenosio određenu frekvenciju, signalizirajući telefonskom operateru koji broj ste htjeli da pozovete. Iako mnogo bolje od brojčanika, ovi tonovi za biranje su postali predmet spoofing napada, po čemu su zvali “plave kutije”. Koristeći plavu kutiju, bili biste u stanju da pravite besplatne međugradske telefonske pozive.

Sekretarice

Sekretarice su transformisale ponašanje telefona, omogućavajući pozivaocu da ostavi poruku ako niko nije na drugom kraju žice. Ovi telefoni su prvobitno koristili kasete za snimanje poruka. U proteklih 15 godina, digitalne sekretarice su zamijenile minijaturne kasete, a u posljednjih 10 godina, na našim mobilnim telefonima imamo govornu poštu.

Bežični telefoni

Prenosni, ili bežični telefoni su bili kao daljinski TV upravljači. Niste bili više fizički priključeni na baznu stanicu svog telefona. Počev od 1980, bežični telefoni su bili kao mali mobilni telefoni. Mogli ste da razgovarate telefonom bilo gdje u vašoj kući. Sada kada možete razgovarati vašim telefonom bilo gdje u svijetu, bežični telefoni izgledaju staromodno. Ali u to vrijeme, dobro postavljen bežični telefon bi vam uštedio putovanje kroz kuću.

Motorola DynaTAC

Objavljen 1984, Motorola DynaTAC 8000X je bio prvi komercijalno dostupan mobilni telefon. Martin Cooper je 1973. obavio prvi mobilni telefonski poziv sa prethodnikom ovog uređaja. Sa svojih 790 grama, imali ste 30 minuta razgovora, a koštao je ne tako skromnih 3995 dolara.

Nokia 5110

Jedan od mnogih klasičnih Nokia monoblok-stil telefona. Nokia 5110 je bila robusna i imala je dug život baterije. Još važnije, mogli ste da igrate zmiju na svom ekranu rezolucije 47 x 84 piksela. 5110 model je takođe bio prilagodljiv, sa izmjenljivim prednjim panelima.

Identifikacija poziva

Postojalo je vrijeme kada ste morali pamtiti brojeve telefona ljudi. A onda je došla identifikacija pozivaoca. Sada ste mogli da odlučite da li je taj poziv bio vrijedan odgovaranja, ili ste ga jednostavno mogli prepustiti govornoj pošti. Identifikacija poziva je promijenila način na koji se koriste telefoni, a danas je standard.

Motorola StarTAC

Motorola StarTAC je bio prvi uspješni preklopni telefon, i na mnogo načina, prvi uspješni potrošački mobilni telefon. Uveden 1996, Motorola je eventualno prodala 60 miliona StarTAC-ova. Težio je samo oko 90 grama, a u kombinaciji sa svojim inovativnim preklopnim dizajnom, StarTAC je bio prekretnica u trendu ka sve manjim mobilnim telefonima.

Sanyo SCP-5300

Izbačen u 2003, Sanyo SCP-5300 je bio jedan od prvih telefona koji je imao kameru. Već je bilo jasno da će digitalni fotoaparati zamijeniti filmske kamere, ali nije bilo jasno da kamera može stati u telefon. Po današnjim standardima, kamera od SCP-5300 je patetična. Ovaj uređaj je mogao fotografisati slike u rezoluciji od 640 x 480 piksela, i uskladištiti 10 do 15 slika. Imao je ugrađen blic sa dometom od samo jedan metar. Ipak, ovaj telefon je preokrenuo igru.

Palm Treo

Sa modelom Treo, Palm je proširio svoju popularnu PDA liniju da postane jedan od prvih pametnih telefona. Treo je izgledao veoma slično BlackBerry telefonima, sa malom tastaturom na dnu. Treo je pokretao Palm operativni sistem, i kao mnogi vodeći telefoni tog vremena, počeo je da gubi bitku na tržištu uvođenjem pametnih telefona osjetljivih na dodir. 2009, Treo je zamijenjen Palm Pre modelom, ali je propao pod najezdom iPhone-a.

Motorola RAZR

Motorola RAZR predstavlja kulminaciju preklopnog telefona. U to vrijeme, proizvođači mobilnih telefona su nastavili da guraju sve manje i manje telefone. Sa RAZR-om, Motorola je usavršila preklopni dizajn telefona. sa samo 14 milimetara debljine, RAZR je u istom mahu bio i modni uređaj. Predstavljen 2004, Motorola je eventualno prodala 130 miliona RAZR modela. Međutim, popularnost RAZR-a je brzo pala u lice nove generacije pametnih telefona sa ekranom osjetljivim na dodir.

BlackBerry

Kanadski zasnovana kompanija Research in Motion, a sada BlackBerry, je bio daleko najveći proizvođač pametnih telefona u 2000-im. Sa njihovim naprednim email mogućnostima, BlackBerry Messenger-om, i fizičkim tastaturama, BlackBerry smartphone-i su bili ultimativni poslovni telefoni. Kada je 2007. predstavljen iPhone, mnogi BlackBerry fanovi su se rugali iPhone-u zbog nedostatka fizičke tastature. Sada su se touchscreen telefoni pokazali dostojnim, a BlackBerry je naglo pao, sa mnogo neuspjelih pokušaja touchscreen pametnih telefona, a trenutno se bori da preživi.

iPhone i Android

Kada je iPhone predstavljen 2007, Apple je donio pametne telefone masama. Sa svojim intuitivnim ekranom osjetljivim na dodir, inteligentnim senzorima, i elegantnim dizajnom, iPhone je nevjerovatan uspjeh. iPhone je brzo pokazao koliko su prethodni smartphone-i i preklopni telefoni bili nezgodni. Iako su mu u početku nedostajale neke osnovne funkcije kao što su copy-paste, iPhone je dosljedno poboljšan sa godišnjim promjenama po pitanju hardvera i softvera.

Onda godinu dana kasnije, Android je počeo svoj uspon ka vrhu. Osnovan 2003. od strane Andy Rubin-a, Android je nastojao da stvori moderan operativni sistem koji će se takmičiti sa Windows Mobile-om, Symbian-om, i BlackBerry-em. Google je kupio Android u 2005, a u novembru 2007, predstavio Android operativni sistem. Prvi Android telefon, HTC Dream, je lansiran skoro godinu dana kasnije u oktobru 2008. Android se prilagodio njegovoj konkurenciji, tako što je razvio operativni sistem zasnovan na aplikacijama za ekrane osjetljive na dodir.

Izvor: balkanandroid.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments