Gondole…

Gondole predstavljaju jedan od najpoznatijih simbola Venecije.
Gondole su tipični venecijanski čamci koju su napravljeni da služe u specifičnim uslovima venecijanske lagune. Mogu da voze četiri do pet putnika po kanalima, ili da ih prevoze s jedne obale na drugu, tamo gde nema mosta. Gondola je veoma uzan čamac, dug jedanaest metara. Gondolijer, koji stoji na zadnjem delu, vozi gondolu i upravlja njom samo pomoću jednog vesla, pričvršćenog sa desne strane krme. Nekad je svaki gondolijer bojio svoju gondolu kako je hteo, ali je u osamnaestom veku jedan dužd (vladar Mletačke Republike, to jest Venecije) naredio da se sve gondole oboje u crno, da bi se izbeglo šarenilo. Gondolijeri nose tradicionalno odelo: tamni kratki kaput preko prugaste majice i plitiki šešir ukrašen trakama.
Neki stručnjaci procenjuju da se tokom sedamnaestog i osamnaestog veka u gradu nalazilo oko 10.000 gondola. Danas se ovaj broj spustio na ne više od 400.
Gondole se danas izrađuju ručno, korišćenjem različitih vrsta drveta (orah, trešnja, hrast, jela, mahagonija itd.) i sastoje se od oko 300 delova.

Cena vožnje u venecijanskim gondolama:
Tokom dana, vožnja od 30 minuta košta 80 eura, a tokom večeri 100 eura.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
binance referral
binance referral
2 months ago

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!