Jedini koji je pobegao iz Alkatraza ?!

Temperatura vode u tuševima u Alkatrazu, bila je izuzetno topla, zbog hladnih voda koje su okruživale ostrvo na kome je zatvor. To je bila taktika uprave zatvora da zatvorenici nikada i ne pomisle na bekstvo kako ne bi doživeli hipotermiju.

Prvi zatvorenici na ostrvo su došli 1851. godine, sve do 1962. godine niko nikada nije uspeo da pobegne. Međutim Frenk Moris i braća Anglin osmislili su jedan od najsloženijih planova za beg ikada.

Frenk Moris je zbog bekstva iz svakog zatvora u kojem je boravio, prebačen u jedan iz koga niko do tada nije uspeo da pobegne-čuveni Alkatraz.

Zatvorenici ovog zatvora su bili poznati i po čitanju puno knjiga, a on je u godini kada je pobegao iz Alkatraza pročitao čak 132 knjige. Moris je inače imao izuzetno visok IQ, tokom rada u radionici u zatvoru, nasamario je čuvare i detektor koji je bio na izlazu iz radionice. Naime u rukama je poneo neki materjial koji nije bio dopušten, detektor je to signalizirao i čuvari su mu na izlasku iz radionice odmah oduzeli taj materijal. Međutim to je bio samo trik, jer je u čarapi izneo kljčni predmet za bekstvo kojim je pravio tunel u ćeliji.
Frenk i braća Džon i Klarens Anglin iskoristili su papirne maske kako bi prevarili stražare da spavaju u svojim krevetima.
Provukli su se kroz ventilaciju i popeli na krov zatvora, a potom od kabanica napravili improvizovane splavove.

Njihova sudbina se ne zna. Pobegli su 1962. godine, tela im nisu nikada pronađena. Bile su tvrdnje da su se udavili u opasnim vodama koje okružuju zatvor. Međutim Klarens je pre par godina poslao pismo u kome je naveo da je živ, ali bolestan. I pored toga postoje dokazi rođaka begunaca, oni tvrde da su begunci dugo živeli na jednoj farmi u Brazilu.
Alkatraz je zatvoren odmah 1963. godine, a u njemu je jedno vreme boravio i Al Kapone.
Frenka je glumio Klint Istvud u filmu iz 1979. godine – „Bekstvo iz Alkatraza.

Klint kao na slici uživa u toploj vodi, jer njemu ni hladna ne može ništa. Ovo je stvaran podatak, jer je je kao 21-godišnjak preživeo, pad aviona u hladan okean, izvkao se uz pomoć veština koje je stekao u vojsci.

Preuzeto: Radioaktivni Komarac/FB

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gate io
1 year ago

I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don't know much about a certain place. Can you help me?

cuenta de Binance
11 months ago

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!