NEOBIČNI BOŽIĆNI OBIČAJI

Koliko naroda, toliko čudnih običaja kojima se obeležava hrišćanski praznik Božić.

  • Norvežani sve metle u domaćinstvu na dan Božića zaključavaju u ostave, kako ih veštice i zli duhovi ne bi ukrali 😄.
  • Nemci u božićnu jelku sakriju krastavac. Dete koje ga pronađe dobija poklon 😄.
  • Englezi prave praznični puding. Svaki član porodice mora da ga meša u suprotnom smeru od kretanja kazaljki na satu i tada da poželi božićnu želju 😄.

I mi u Srbiji imamo neobične običaje na Badnje veče. Svi podsećaju na čudesnu vitlejemsku noć, kada je u jednoj pećini rođen Isus Hrist. Kada su to saznali pastiri, doneli su seno i nasekli grane da nalože vatru i zagreju pećinu.

Tako na Badnji dan u Srbiji, muškarci idu u šumu i seku BADNJAKE – hrastove grane i unose u kuću. Uveče ih pale u ognjištu i to je simbol toplote koja greje ukućane.
Domaćice mese ČESNICU – hleb koja simbolizuje telo Isusa. U nju stavljaju paricu/dukat. Svi ukućani česnicu okreću nad stolom i lome. Onome kome se zalomi parica, toga očekuje velika sreća u novoj godini.

Lepo je da se mnogi običaji ispoštuju, ali smisao praznika je da se veče uoči Božića i na Božić provede sa PORODICOM ❤💙. Jer ona je ognjište koje greje (potpora, oslonac, snaga, svakog ukućana). U tome je i prava vrednost i lepota BOŽIĆA 👍☺️.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gate.io
1 year ago

Your article helped me a lot, thanks for the information. I also like your blog theme, can you tell me how you did it?

gate.io
1 year ago

I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don't know much about a certain place. Can you help me? https://www.gate.io/ar/signup/XwNAU