Ovako izgleda prvi leteći motor i ima jako moćne karakteristike

IZVOR: 24sedam.rs

Kako godine prolaze, neka od neverovatnih vozila koja smo imali prilike da gledamo u filmu Ratovi Zvezda, pojaviće se u stvarnom životu. 

Foto:printscreen/Youtube

Tako će kompanija “Jetpack Aviation” nekim ljudima ispuniti san  da voze prvi leteći motor koji su kao deca sanjali dok su gledali kako Luk Skajvoker leti motorom iznad pustinje.

Naime, kompanija je napravila “The Speeder”, prvi leteći motor koji je sposoban da leti do visine od 4.500 metara i da dostigne brzinu leta do 480 km/h.

“The Speeder” poseduje četiri turbodžet motora koje pokreću kerozin ili dizel. Ovaj leteći motor je u prethodnih pet meseci završio uspešan niz probnih letova.

Prototip je bio sposoban da poleti, uzdigne se u visine, lebdi u vazduhu i kreće napred, kao i da izvodi čitav niz različitih manevara.

Sada je na redu pravljenje naprednijeg prototipa. Za njega je planirano da se aluminijumski ram zameni lakšim, napravljenim od carbon-fiber-a, dok je za treći prototip planirano kreiranje aerodinamičnijeg izgleda, zajedno sa kompaktnim krilima i dupliranje broja motora.

Kada to bude urađeno, procenjuje se da će leteći motor moći da podigne težinu od oko 300 kg, sa dometom do 500 km, koje će moći da pređe za oko 20 minuta.

Poletanje i sletanje motora je vertikalno, što mu omogućava da se aktivira sa bilo koje površine, ulice, dvorišta, pa čak i sa prikolice kamiona.

Planirano je da proizvodnja ovog motocikla bude u tri varijante – rekreativnoj, komercijalnoj (sa prostorom za prenos tereta) i vojnoj, koja će verovatno biti opremljena i nekim oružjem.

Početna prodajna cena će biti 380.000 dolara. Za sada nije poznato kada bi se mogao naći u slobodnoj prodaji.