Povratak “starog” prijatelja

Komet, koji je u blizini Zemlje bio posljednji put kad su neandertalci šetali ovim prostorima, ponovno se vraća. Radi se o kometu C/2022 E3 (ZTF) koji je u našem susjedstvu bio prije 50 hiljada godina, a početkom februara 2023. godine proći će pored Zemlje na udaljenosti od 41,8 miliona kilometara. Trenutno je komet udaljen od Zemlje oko 178 miliona kilometara. Iako je prilično star, komet je službeno otkriven tek u martu 2022. godine, a naučnici su nedavno objavili i prvu fotografiju koja otkriva njegovu zelenu boju i žuti rep sastavljen od prašine.
Astronomi ističu kako će komet, kad bude prolazio pored Zemlje, biti vidljiv i golim okom, pod uvjetom da to vremenski uvjeti 1. februara dopuste. To će ujedno biti prvi komet koji će biti moguće vidjeti golim okom nakon kometa NEOWISE koji je oduševio brojne ljubitelje astronomije u julu 2020. godine. I dok je NEOWISE iza sebe ostavio dugačak rep, E3 će, ističu astronomi, vjerojatno biti vidljiv kao siva pruga na noćnom nebu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gate io fon şifresi

I am a website designer. Recently, I am designing a website template about gate.io. The boss's requirements are very strange, which makes me very difficult. I have consulted many websites, and later I discovered your blog, which is the style I hope to need. thank you very much. Would you allow me to use your blog style as a reference? thank you!