Surla slona – zanimljivosti…

🐘 Biolozi su izračunali – surla slona sadrži čak 40.000 mišića, što je skoro 70 puta više nego u celokupnom ljudskom telu. To je čini veoma snažnom, savitljivom i pokretljivom.

🐘 Slonova surla, može težiti i do 150 kilograma, i smatra se najprilagodljivijim i najfunkcionalnijim udom na planeti. Ovim izvanrednim organom slon se može služiti na mnogo načina: surla slonu služi kao nos, kao cevčica, ruka i šaka. Pomoću surle slon može disati, mirisati, piti vodu, hvatati razne predmete tako precizno da je to zadivljujuće, pa čak i trubiti glasno da vam para uši!

🐘 Slonovi se hlade na dva načina: oslobađenjem toplote pomoću velikih klempavih ušiju i tuširanjem. Surla može da služi, privremeno i kao rezervoar vode, u nju može stati i do 11 litara vode, koju slon može popiti, stavljajući surlu u usta (iznad donje usne), a može se i njome „istuširati“ ili poprskati nezvanog gosta.

🐘 Vrh surle ima tako mnogo mišića, da se slon njome može služiti kao mi prstima, pa surlom može skupljati i najsitnije objekte. Surla je izuzetno osetljiva na dodir, pa slonu služi za opip. Veoma je jaka i može služiti kao oružje, za udaranje, guranje, a njome slon može nositi i veoma teške predmete.

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments