Venecija u Holandiji! Ovo selo nema nijedan put ni automobil

Foto: Shutterstock

IZVOR: 24sedam.rs | SUBOTA, 29.05.2021 | 10:43

Mnogo puta smo čuli da je Holandija zemlja lala i vetrenjača. Ali ono za šta verovatno niste čuli jeste šarmantno selo zvano Gitorn, zovu ga i Venecija u Holandiji, specifično po tome što nema nijedan put.

U ovom seocetu udaljenom sat i po vožnje od Amsterdama nećete naići na automobil. Ako se pitate kako ljudi putuju, veoma jednostavno –  čamcem preko kanala dugog šest kilometara.

To je primarni način putovanja meštana, te i ne čudi što se ovo selo naziva „holandska Venecija“.

Selo bez puteva nastalo je kao svesna odluka stanovnika Gitorna, njih oko 3.000, da sačuvaju svoju životnu sredinu od štetnih izduvnih gasova.

Dakle, ako posetite ovo selo, moraćete da parkirate automobil na periferiji, a potom da put nastavite kanuom ili biciklom.

Foto:Shutterstock

Meštani se protive bilo kakvom menjanju postojeće infrastrukture, a pošto se selo nalazi u okviru nacionalnog parka, zakoni im idu na ruku.

Na internet stranici ovog sela pročitaćete da je najglasniji zvuk koji se čuje gakanje pataka i drugih ptica.

Mnoštvo kanala i odsustvo puteva čine Gitorn selom iz bajke, s kućama od slamnatog krova, bujnim baštama, prelepim drvenim mostovima, živopisnim lokacijama i stanovnicima toplog srca.

Staromodni kafići nalaze se po celom selu, kako bi ugostili turiste na njihovim istraživačkim putovanjima.

Foto:Shutterstock

Danas je Gitorn popularna turistička atrakcija, naročito za putnike iz Azije.

Godišnje ovo malo selo poseti oko 200.000 kineskih turista, kojima se šetnja bez uobičajene gradske vreve i ometanja automobila čini gotovo nestvarna.

Selo je osnovala grupa begunaca iz mediteranske regije oko 1230. godine, a postalo je poznato 1958, kada je prikazano u filmu „Fanfare“ holandskog filmskog stvaraoca Berta Hanstra.