Zanimljivosti o Sankt Peterburgu

Sankt Peterbug je godinama jedna od top destinacija, prema mnogima, ovaj grad je kulturna, boemska i gastronomska prestonica Rusije.
1) Sankt Peterburg je menjao ime nekoliko puta. Prvo ime grada od 1703 bilo je Sankt Peterburg, od 1914 promenjeno je ime u Petrovgrad; nakon revolucije od 1924 nosi naziv Lenjingrad; konačno, nakon pada SSSR-a je prvo ime vraćeno u upotrebu.
2) Tokom njegove kratke istorije, grad je doživeo čak 288 poplava. Možemo reći da je 9 od 10 godina obeleženo poplavom.
3) Postoji skoro 600 mostova u Sankt Peterburgu, od kojih su 22 pokretni.
4) Postoji više od 70 pozorišta, a godišnji pozorišni festival se održava tokom aprila.
5) Katedrala sv. Izaka se gradila 40 godina, od 1818. do 1858. Katedrala teži 300.000 tona, a njena kupola je prekriven čistim zlatom i nikada nije bila restaurirana.
6) Hermitaž je najstariji i drugi najveći muzej na svetu. Kolekcija ukjlučuje više od 3 miliona umetničkih dela i kulturnih artefakta. Slobodno možete nazvati posetu Hermitažu ,,kulturni fitnes’’, budući da je ukupno dug 20 kilometara.
7) Ukupna površina Hermitaža je 233.345 kvadratnih metara, izložbeni prostor je 66.842 m2, a ako biste želeli da vidite sva dela na samo 1 minut, Hermitaž će vam ,,ukrasti’’ 8 godina života.
😎 Postoji gotovo 300 muzeja u gradu, a svake godine se održava festival Noć muzeja.
9) Petropavlovska tvrđava je prva građevina u gradu. Na njenom mestu je planirano utvrđenje za odbranu grada.
Petropavlovska tvrđava je bila korišćena kao zatvor, odakle niko nije pobega. Mnogi poznati Rusi su završili tu.
10) Letnja palata i ceo Peterhof park su bili okupirani od strane nemaca tokom Drugog svetskog rata i bio je potpuno uništen. Palata je restaurirana iz nule, ali su statute na glavnoj kaskadi originali, jer su bili skriveni pod zemljom.
11) Svetski poznati stanovnici St Peterburga su pisci Puškin, Nabukov i Dostojevski; kompozitori Čajkovski i Šostakovič; plesači Pavlova i Barišnikov. Većina njihovih domova je pretvorena u muzeje. Ceo grad je prepun poznatih mesta i ulica čuvenih po ovoj ili onoj osobi.
12) Crkva Hristovog uskrsnuća je jedina crkva sagrađena na mestu ubistva ruskog cara. Cara Aleksandra II. Crkva je sagrađena u njegovu čast.
13) Ruski balet je jedan od najstarijih baleta, a pozorište Marinski je jedno od najstarijih na svetu. Baletska akademija Vaganov je takođe najstarija i najbolja baletska škola na svetu, a devojčice koje žele da postanu vrhunske balerine sanjaju o upisu u ovu školu.
14) Pozorište Marinski nosi naziv po ženi cara Aleksandra II, carice Marije Aleksandrovne. Carska loža, sa svojim orlovima, zavesama i šljaštećim lusterima je živopisan podsetnik carske Rusije. Carevi su redovno gledali performanse iz lože. Na vrhu možete videti monogram prvih imena Marije Aleksandrovne i Aleksandra II.
15) Mnogi ljudi misle da grad nosi naziv po prvom caru Petru Velikom. Međutim, imenovan je u čast sv. Petra, jer je grad osnovan na dan ovog svetog zaštitnika.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gate.io
1 year ago

I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don't know much about a certain place. Can you help me?

Λογαριασμ Binance

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://accounts.binance.com/el/register-person?ref=T7KCZASX

Zarejestruj sie na Binance

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://www.binance.com/pl/register?ref=GJY4VW8W