Zanimljivosti o Sankt Peterburgu

Sankt Peterbug je godinama jedna od top destinacija, prema mnogima, ovaj grad je kulturna, boemska i gastronomska prestonica Rusije.
1) Sankt Peterburg je menjao ime nekoliko puta. Prvo ime grada od 1703 bilo je Sankt Peterburg, od 1914 promenjeno je ime u Petrovgrad; nakon revolucije od 1924 nosi naziv Lenjingrad; kona─Źno, nakon pada SSSR-a je prvo ime vra─çeno u upotrebu.
2) Tokom njegove kratke istorije, grad je do┼żiveo ─Źak 288 poplava. Mo┼żemo re─çi da je 9 od 10 godina obele┼żeno poplavom.
3) Postoji skoro 600 mostova u Sankt Peterburgu, od kojih su 22 pokretni.
4) Postoji vi┼íe od 70 pozori┼íta, a godi┼ínji pozori┼íni festival se odr┼żava tokom aprila.
5) Katedrala sv. Izaka se gradila 40 godina, od 1818. do 1858. Katedrala te┼żi 300.000 tona, a njena kupola je prekriven ─Źistim zlatom i nikada nije bila restaurirana.
6) Hermita┼ż je najstariji i drugi najve─çi muzej na svetu. Kolekcija ukjlu─Źuje vi┼íe od 3 miliona umetni─Źkih dela i kulturnih artefakta. Slobodno mo┼żete nazvati posetu Hermita┼żu ,,kulturni fitnesÔÇÖÔÇÖ, budu─çi da je ukupno dug 20 kilometara.
7) Ukupna povr┼íina Hermita┼ża je 233.345 kvadratnih metara, izlo┼żbeni prostor je 66.842 m2, a ako biste ┼żeleli da vidite sva dela na samo 1 minut, Hermita┼ż ─çe vam ,,ukrastiÔÇÖÔÇÖ 8 godina ┼żivota.
­čśÄ Postoji gotovo 300 muzeja u gradu, a svake godine se odr┼żava festival No─ç muzeja.
9) Petropavlovska tvr─Ĺava je prva gra─Ĺevina u gradu. Na njenom mestu je planirano utvr─Ĺenje za odbranu grada.
Petropavlovska tvr─Ĺava je bila kori┼í─çena kao zatvor, odakle niko nije pobega. Mnogi poznati Rusi su zavr┼íili tu.
10) Letnja palata i ceo Peterhof park su bili okupirani od strane nemaca tokom Drugog svetskog rata i bio je potpuno uništen. Palata je restaurirana iz nule, ali su statute na glavnoj kaskadi originali, jer su bili skriveni pod zemljom.
11) Svetski poznati stanovnici St Peterburga su pisci Pu┼íkin, Nabukov i Dostojevski; kompozitori ─îajkovski i ┼áostakovi─Ź; plesa─Źi Pavlova i Bari┼ínikov. Ve─çina njihovih domova je pretvorena u muzeje. Ceo grad je prepun poznatih mesta i ulica ─Źuvenih po ovoj ili onoj osobi.
12) Crkva Hristovog uskrsnu─ça je jedina crkva sagra─Ĺena na mestu ubistva ruskog cara. Cara Aleksandra II. Crkva je sagra─Ĺena u njegovu ─Źast.
13) Ruski balet je jedan od najstarijih baleta, a pozori┼íte Marinski je jedno od najstarijih na svetu. Baletska akademija Vaganov je tako─Ĺe najstarija i najbolja baletska ┼íkola na svetu, a devoj─Źice koje ┼żele da postanu vrhunske balerine sanjaju o upisu u ovu ┼íkolu.
14) Pozori┼íte Marinski nosi naziv po ┼żeni cara Aleksandra II, carice Marije Aleksandrovne. Carska lo┼ża, sa svojim orlovima, zavesama i ┼ílja┼íte─çim lusterima je ┼żivopisan podsetnik carske Rusije. Carevi su redovno gledali performanse iz lo┼że. Na vrhu mo┼żete videti monogram prvih imena Marije Aleksandrovne i Aleksandra II.
15) Mnogi ljudi misle da grad nosi naziv po prvom caru Petru Velikom. Me─Ĺutim, imenovan je u ─Źast sv. Petra, jer je grad osnovan na dan ovog svetog za┼ítitnika.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments