Zašto se veruje da crne mačke donose nesreću?

U drevnom Egiptu, sve mačke, pa tako i one crne boje, bile su obožavane. Ipak, u keltskoj mitologiji, postoji legenda o stvorenju koje se zove mačka “Sit”. Ovo stvorenje liči na crnu mačku, sa belom flekom na grudima. Legenda kaže da je Sit krao duše ljudi pre nego što ona ode kod bogova. A krao je tako što je prelazio iznad tela, pre nego što bi ono bilo sahranjeno.

Tokom Srednjeg doba u Evropi, crne mačke povezivane su sa vešticama, a tokom 1560-ih godina u Engleskoj, tokom jedne večeri ocu i sinu put je prešla crna mačka. Gađali su je kamenjem dok mačka nije pobegla u baštu žene za koju se verovalo da je veštica. Narednog dana, otac i sin su videli tu ženu, koja je bila prepuna modrica i šepala je. Oni su pretpostavili da se ta žena noću pretvara u crnu mačku.

Ovo verovanje proširilo se i na američke doseljenike, a i dan danas, zadržalo se mišljenje da crne mačke donose nesreću, naročito ako vam pređu put.

  1. avgust je dan crnih mačaka, posvećen im je iz razloga što su u prošlosti bile ubijane ili proterivane zbog predrasuda. 🐱❤️🌍
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments