Znate li odakle potječe izraz “krokodilske suze”

To je frazem koji znači lažno sažaljenje, lažno saosjećanje, krajnje licemjerje. Za čovjeka koji se pretvara da je ojađen i ožalošćen zbog nečije nesreće, a ustvari se potajno tome raduje, koji javno oplakuje žrtvu vlastitog nasilja ili spletke, kaže se da lije (ili roni) krokodilske suze.

Postoje mnogobrojne životne situacije na koje se odnosi taj izraz, jer ljudi često, umjesto stvarnog sažaljenja i pomoći onima koji su u nevolji, bezdušno i pretvorno liju krokodilske suze. Potrebno je kazati nekoliko riječi o tome kako je nastao taj neobični izraz.

Krokodil je strašna zvijer, krvoločna i bezdušna, pa je čudno da može uopće da plače, a kamoli da nekoga žali, makar i uz pretvaranje. Zato je, na prvi pogled, teško shvatiti kako su, onda, lažne suze povezane upravo sa krokodilom.

Međutim, razloga za to ima.

Krokodil zaista ponekad plače, ali ne od tuge i žalosti, već zato što su mu suzne i pljuvačne žlijezde u tijesnoj vezi, pa kad proždire plijen, refleksno suzi, pušta krupne suze. Narodi koji žive u krajevima gdje ima krokodila zapazili su tu pojavu, pa su počeli da vjeruju da krokodili oplakuju svoje žrtve.

Otuda, onda, i izraz krokodilske suze, sa značenjem „lažne suze”, „lažno sažaljenje”.

Pored krokodilskih suza postoji i izraz krokodilski smijeh, sa značenjem „lažan, neiskren smijeh”.

Izvor: avaz.ba

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
דירות דיסקרטיות בחיפה לאירוח מושלם

I would like to thank you for the efforts youve put in penning this site. I really hope to view the same high-grade content by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own website now 😉

PlaseFuture FREE BONUS
2 months ago

👉 Helen He wants to talk frankly with you and show you something, you will like it. Click Here:👉 http://bit.do/fVyyD

Content Generator
2 months ago

👉 $5,000 FREE EXCHANGE BONUSES BELOW 📈 👉 PlaseFuture FREE $3,000 BONUS + 0% Maker Fees 📈 + PROMOCODE FOR NEWS USERS OF THE EXCHANGE 👉 [M0345IHZFN] — 0.01 BTC 👉 site: https://buycrypto.in.net Our site is a secure platform that makes it easy to buy, sell, and store cryptocurrency like Bitcoin, Ethereum, and More. We are available in over 30 countries worldwide.

Content Generator
2 months ago

Free. Sign up to receive $100, Trade to receive $5500. Click Here:👉 https://millionairego.page.link/free