13 činjenica o kafi koje niste znali

Kafa je jedna od najpopularnijih namirnica na svijetu. Mnogi od nas je piju da „prežive“ naporne radne dane, ali ispijanje kafe i sama kafa imaju veoma interesantnu historiju. Uz šolju kafe pročitajte zanimljivosti koje se vežu uz kafu.

#1 Sve je počelo sa kozama

Iako je vrlo teško saznati gdje se kafa prvo počela koristiti, vjeruje se da je sve počelo u 9-tom stoljeću u Etiopiji. Etiopljanski pastiri su prvi primjetili uticaj kafe, kada su se koze koje su čuvali počele čudno ponašati nakon par pojedenih zrna kafe. Hvala kozama jer su otkrile kafu!

#2 Arapi i kafa

Arapi su prvi koji su pekli i samljeli kafu, te je i danas pijemo onako kako su to oni davno uradili.Da li znate, da se nekada davno, žena imala pravo razvesti od muža ako joj ne nabavi dovoljne količine kafe za cijelu porodicu.

#3 Riječ kafa

Arapi su prvi počeli da upotrijebljavaju riječ »qahhvat al-bun«, što u prevodu znači nektar iz zrna. Tokom vijekova skratilo se na samo »qahva«. Ovu riječ su “posudili” Turci te je preimenovali u kahve. Holanđani su nakon toga tu riječ preimenovali u koffie. Sada, na Engleskom jeziku svima nam dobro poznata coffee.

#4 Popularnost kafe

Kafa je druga najprodavanija stvar na svijetu! Vrijednije od kafe bilo je, je jedino ulje jer je najosnovnije gorivo. Nakon mnogo godina nije se mnogo toga promijenilo, ali naučnici vjeruju da zrna kafe mogu zamijeniti gorivo te pokretati motore širom svijeta. Poslije vode, kafa je piće koje se najviše konzumira u cijelom svijetu.

#5 Kafa vas može ubiti

Zaista je istina, kafa Vas može ubiti. Ne brinite, skoro je nemoguće popiti toliku količinu kafe u tako kratkom vremenskom razmaku. Naučnici su došli do otkrića da bi približno 100 šoljica kafe bilo smrtonosno za čovjeka.

#6 Kafa je zapravo voće

Zrno kafe je zapravo sakriveno u bobicama. Bobice kafe su zapravo jestivo voće koje imaju zrnevlje u sebi. Zovu se zrna, jer doista na zrna i podsjećaju.

#7 Zrna kafe

Postoje dvije različite vrste zrna kafe, Arapsko zrno i Robusta zrno. Arapsko je popularnije, jer je 70% napitaka od kafe napravljeno od njega. Robusta kafa je mnogo jača, te sadrži 40-50% više kofeina od arapske.

#8 Proizvođači kafe

Kafa je piće koje se pije širom svijeta, većina se proizvodi u Africi i Južnoj Americi. Brazil je najveći proizvođač i distributer kafe u svijetu, te su odgovorni za prizvodnju trećine svjetske potražnje.

#9 Hrana, ne piće

Svakog jutra kafu konzumiramo u vidu napitka, ali nije oduvijek bilo tako. Da li ste znali da su Arapi prije jeli kafu umjesto da je piju. Miješali su zrnevlja kafe sa masnoćom, kako bi dobili neku vrstu energetske loptice, koja bi ih duže držala budnima.

#10 Instant kafa

Instant kafu je izmislio Džordž Vašington, ali ne onaj na kog mislite. Belgijski pronalazač tog imena, izmislio je 1906-te godine, u kućnoj upotrebi je postala popularna 50g. kasnije.

#11 Kapućino

Kapućino je jedan od najpoznatijih pripravaka od kafe danas, ali, da li znate odakle je ime kapućino nastalo? Od monaha Kapućina, koji su nosily svoja smeđa odijela, koja su slična izgledu  boji same kafe.

#12 Espresso

Espresso je također jedan od najpoznatijih pripravaka od kafe, ali, da li znate šta znači riječ espresso? Potiče iz Italije i u doslovnom prijevodu znači biti istjeran.

#13 Najskuplja kafa na svijetu

Najskuplja kafa na svijetu se zove Kopi Luwak i proizvodi se u Indoneziji. Zbog čega je toliko specijalna? Vjerovali ili ne, zrna kafe je pojeo i probavio Azijski civet,životinja  koji živi na palmi. Cijena, sitnica, 1 kg košta čak 1000 eura.

Izvor: delimano.ba

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments