DATULE, Hurme

ŠTITE OD MOŽDANOG UDARA I TOPI KILOGRAME

DATULE, Hurme su jedna od najhranljivijih vrsta voća i ponekad ih zovu “hleb pustinje”, jer više od dve trećine hurmine težine čini prirodni šećer.

U drevnim civilizacijama koje su postojale pre više od 5000 godina hurme su bile jako cenjene, stari Egipćani su ih smatrali simbolom plodnosti, dok su ih Grci i Rimljani koristili za ukrašavanje svojih proslava.

Danas je uzgoj hurmi veoma rasprostranjen na Arabijskom poluostrvu, u Iranu, Egiptu, Iraku, Španiji, Italiji i SAD-u. Postoji više od 600 vrsta hurmi.

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

One su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad creva.

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osećaj gladi.

Po svom sastavu hurme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti deca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može lečiti s hurmama.

Hurma u brojevima

S obzirom na njihovu veliku medicinsku i hranljivu vrednost, smatra se da su hurme najbolja hrana budućnosti.

Hurme sadrže visoki procenat karbohidrata (škroba) do 88%, masnoća 2,5-5%, belančevina 2,3-5,6%, vitamina 6,4-11,5% i drugih vlakana. Meso hurme sadrzi 0,2-5% ulja, dok je udio ulja u semenki 7,7-9,7%. Tezina semenke iznosi 6,6-14,2% od ukupne tezine hurme.

Hurme sadrze vitamine A, B1 i B2, kao i florin koji sprečava propadanje zubi. Ostali minerali koji se nalaze u hurmama su: bor, kalcij, kobalt, bakar, zelezo, magnezij, mangan, kalij, fosfor, natrij i cink. Osim toga, semenke sadrze aluminij, kadmij, hlorid, olovo i sumpor u različitim količinama. Selen, element za koji se veruje da sprečava nastajanje raka i koji ima vaznu imunološku funkciju, također se nalazi u hurmama.

Zbog svih prethodno spomenutih osobina moze se reći da su hurme idealna hrana budućnosti. U zadnjih 40 godina proizvodnja ovog voća se povećala triput, dok se svetsko stanovništvo povećalo dvaput, a to govori da proizvodnja ovog idealnog voća brzo napreduje.

Odličan izvor železa

Anemični pacenti trebali bi jesti što više hurmi, jer su one odličan izvor železa. 100 gr hurmi sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11% preporučene dnevne vrednosti. Železo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za železom imaju deca u pubertetu i trudnice.

Vitamini za oči

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin hurme se nazivaju vitaminima za oči. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid trebate jesti što više hurmi.

Reguliše telesnu težinu

Zbog visokog udela hranjivih tvari, hurme kod čoveka izazivaju osećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine.

Ako na prazan stomak uzmete hurmu, ona će regulisati rad creva i organizmu dati potrebni šećer.

Hurme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od preteranog uzimanja hurmi mogli udebljati. Kilogram hurmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čoveka koji je aktivan celi dan.

Snižava holesterol

Hurme imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog holesterola u telu.

Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačanje srca

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo neverovatno voće. Tokom noći potopiti hurme sa semenkama u vodu. Ujutro ukloniti semenke iz hurmi, samleti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Hrana za mozak

Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se hurme preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans

Hurme su veliko energetsko pojačalo, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz hurmi izvućete ako ih pomešate s mlekom.

Ovaj hranjivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrednosti.

Idealna hrana za postače

Zanimljivo je da čak i doktori savetuju pacijentima koje se leče postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom.

Pošto znamo da hurme sadrže veliki procenat šećera koji se lahko apsorbuje, onda nam je jasno da su hurme i voda najbolja hrana za postače.

Jača zubnu caklinu

Hurme sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprečava daljnje kvarenje zuba. Hurma se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je siše.

To će kod beba umanjiti bol u desnama.

Veruje se da hurme imaju dejstvo u lečenju raka, za što je zaslužan element selen kojeg ima u hurmam Hurme su dobre za lečenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih tvari.

Uzimanje soka od hurmi pomaže u lečenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Hurme su odličan lek i protiv alkoholne omamljenosti. Sačuvajte vaše zdravlje uz pomoć hurmi.

Kada biste pojedli samo šest hurmi u organizam bi uneli oko 80 mg magnezija koji je bitan kada je u pitanju očuvanje zdravlja krvnih sudova i njihovo širenje.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
20bet
8 months ago

Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.