Ima i dobrih strana – evo razloga da nastavite da pijete kafu

IZVOR: citymagazine.danas.rs

Kafa nas razbuđuje, povećava nam koncentraciju i diže nam nivo energije kada nam je to najpotrebnije. To, međutim, nisu jedine koristi od ispijanja ovog napitka, postoji još dosta razloga da nastavite da pijete kafu.

Foto:Shutterstock

Kao kompleksna mešavina aktivnih supstanci, kafa blagotvorno utiče na naš kardiovaskularni i centralni nervni sistem, ali i digestivni trakt.

Kafa takođe sadrži jedinjenja koja imaju antiinflamatornu, antioksidativnu i antiproliferativnu aktivnost, što pomaže u prevenciji određenih oblika tumora mozga.

Jedna japanska studija, u kojoj je učestvovalo čak 106.324 ljudi, otkrila je da redovno konzumiranje kafe značajno smanjuje rizik od pojave ove teške bolesti, a posebno kod osoba koje piju više od tri kafe dnevno.

Foto:Shutterstock

Ista veza je primećena i između čestog konzumiranja kafe i pojave Parkinsonove bolesti.

Postoje dokazi i da kafa poboljšava dugoročno pamćenje, što je posebno važno za starije osobe, koje sve manje mogu da se oslanjaju na svoje kognitivne sposobnosti.

Ovaj popularni napitak takođe je vaš saveznik u borbi protiv šećerne bolesti, a poznato je i da on smanjuje rizik pojave Alchajmerove bolesti.

Ukupno gledano, kafa je dobra za vaš organizam, zbog čega bi trebalo da nastavite i dalje da je konzumirate ako ste njen ljubitelj.

Jedini problem u vezi nje je što može izazvati nesanicu, ali to se lako rešava, ako smanjite svoju dnevnu dozu ili se uzdržite od pijenja kafe u periodu od 6 sati pre odlaska u krevet.