Plan Barbarosa

Još 1924 godine u Majn kampfu Hitler mašta o tome da treba osvojiti životni prostor na istoku – Lebensraum a sada 1941 godine je došlo vreme za to.

Sovjetska vojska je bila u rasulu


Na današnji dan 22 jun 1941 godine u 3 i 10 ujutru preko 4 miliona nemačkih vojnika i njihovih saveznika napali su Sovjeski savez (operacija Barbarosa) uz podrško oko 1000 aviona.

Front se protezao od Baltičkog pa sve do Crnog mora. Bio je dugačak 1600 kilometara i to je najduži front u istoriji. Sovjetska vojska je bila u rasulu. Nemačka avijacija je uništila sovjetske avione na tlu.

Prva linija odbrane bila je Brestovska tvrđava čiji su branioci odbijali nemce punih mesec dana a onda se predali zbog nedostatka vode i iscrpljenosti.

Tenkovske jedinice generala Guderijana su tako brzo prodirale kroz Sovjetski savez da su ih morali zaustavljati jer je pešadiji bilo potrebno i do 3 dana da ih stignu.

Za dva dana tenkovi generala Guderijana prešli su 80 kilometara u napredovanju ka Moskvi. Za samo 7 dana pao je Minsk a sa njim i 300 000 vojnika Crvene armije.

22 jula tenkovske jedinice generala Guderijana opkolile su Smolensk i zarobile još 300 000 sovjetskih vojnika.

Tu su sačekali pešadiju koja je stigla posle 5 dana. Do Moskve je ostalo 320 kilometara a put je bio otvoren.

Izgledalo je da Hitlera ništa nemože zaustaviti osim njega samog.

Plan Barbarosa je išao po planu

Plan Barbarosa je išao po planu: na severu je grupa armija sever napredovala ka Lenjingradu, armija centar ka Moskvi a problema je bilo sa armijom jug koja je naišla na žestok otpor kod Kijeva.

Posle pada Smolenska put za Moskvu je bio otvoren i Guderijan je bio spreman do kraja septembra osvojiti Moskvu ali iznenada Hitler ga zaustavlja i naređuje mu da okrene na jug kako bi pomogao armiji jug u osvajanju Kijeva.

Guderijan se protivio ovoj odluci ali je morao tako da uradi.

Bitka za Kijev je završena pobedom nemaca ali 26 septembra.

Pola miliona sovjetskih vojnika je zarobljeno ili poginulo. Hitler naređuje Gudrijanu da se vrati nazad na sever do Smolenska i nastavi prodor ka Moskvi. Več je bilo kasno.

Za to vreme Staljin je u Moskvu povukao oko 6 miliona svežih vojnika koji su bili u rezervi i na granicama na dalekom istoku.

U prodoru ka Moskvi 7 oktobra je zarobljena još jedna Sovjetska armija.

Sovjetska armija pokreće protivnapad…

Ali od 8. oktobra počinju jake kiše i nemački tenkovi su konačno zaustavljeni. Panceri ponos Rajha zaglavili su u blatu. Na jugu grupa armija jug izbila je na Crno more.

Pala je Odesa i zarobljeno je oko 100 000 sovjetskih vojnika.

4 decembra nemci su došli na 22 kilometra od Moskve. Te noći temperatura je pala i oružje je smrzlo, tenkovi nisu hteli da upale a mnogi nemački vojnici su umrli od hladnoće a sledećeg dana 5 decembra Sovjetska armija pokreće protivnapad i odbacuje nemce nekoliko kilometara.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments