Trojanski konj

Nakon smrti Ahileja, svog najhrabrijeg ratnika, Grci su strahovali da više neće uspijeti dobiti rat protiv Trojanaca. Ali jedan među njima nije se želio pomiriti s tom mišlju i uspio je smisliti lukavu varku. Taj junak bio je slavni Odisej. Smatrao je da je jedino rješenje nadmudriti Trojance i napasti ih iznenada, onda kad se najmanje nadaju.

Tako Odisej dade sagraditi ogromnog drvenog konja koji je bio šupalj iznutra. Dok se gradio konj, Grci su se istodobno počeli povlačiti pripremajući brodove za povratak. Odisej pođe jednom Grku, poznatom po svojoj sposobnosti uvjerljivog laganja te mu povjeri zadatak da mora ući u Troju, zadobiti njihovo povjerenje i uvjeriti ih da trebaju konja uvući u grad.

Grk se zvao Sinon koji odmah smisli plan. Rekao je drugovima da ga namlate dobro tako se pojave masnice, zatim nabaci na sebe neke dronjke i uputi se u grad. Vidjevši ga u bijednom stanju, Trojanci se sažališe i pustiše ga unutra. Nakon što se okrijepio, počeo im je pričati svoju priču.

Sinon reče da su ga premlatili njegovi drugovi i da im se sad želi osvetiti. Trojanci ga upitaše za konja, a on im reče da su njegovi bivši drugovi umorni od svega i napravili su ogromnog konja božici Ateni kako bi im omogućila sretan povratak kući preko mora. Također reče im ako uvezu konja u grad, na moru će se dići strašna oluja i potopiti će im lađe. Trojanci povjerovaše i kad su vidjeli Grke kako odalze, pohitaše i uvezoše konja u grad. Unutar konja bili su Odisej i par njegovih vojnika, a cijela preostala flota s Agamemnonom se skrila iza vidokruga.

Kad je pao mrak, Odisej i njegovi ljudi izašli su iz konja i pored uspavanih Trojanaca otvorili gradska vrata vojnicima koji su se u međuvremenu vratili. Uhvaćeni na spavanju i bez oružja, Trojanci su bili lako svladani. Mnogi su ubijeni, a kralj Prijam ubijen je dok je molio u Zeusovom hramu. Njegova žena Hekuba postala je Odisejeva robinja. Menelaj je našao uplakanu Helenu, oprostio joj i odveo ju je nazad. Grci su spalili grad do temelja.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments