Vraćaću ovaj dug dok sam živa…

Znate li priču o čovječanstvu od Ariadne Efron?

Ariadna Efron je provela nepunih 15 godina u staljinističkim logorima. Optužena je 1939. za špijunažu na osam godina u radnim logorima. Deset godina poslije i na doživotno progonstvo u Sibiru. Vraćena je 1955. zbog nedostatka dokaza.
U nastavku je odlomak iz Ariadninog pisma.
On je o ljudskom biću…
Isti onaj koji se može uvijek primijeniti.

“Jednom su me tjerali od dalekog sjevera do Mordovie – bio je rat, bila sam gladna i uplašena. Prijetili su smrću. Na putu su me odveli u neki kamp na nekoliko dana – konvoj se promijenio. Poslali su podove na pranje u trpezariju; bila je zima, voda se zaledila na crnom podu, snage nije bilo. Bila je noć i ušao je čovjek, koji je bio i zatvorenik – pitao me gdje sam, imam li novca, namirnica za tako dug i užasan put?
Otišao je, pa se vratio, donio jastuk za spavanje, vrećicu šećera i 300 rubalja.
Velika svota novca za zatvorenika!
Dao je sve meni – stranac strancu…

Kako se zove pitam, kada se vratim pisaću
mužu, vratiće ti dug. A ovaj čovjek – visok,
mršav, živahnih veselih očiju odgovara:

  • Ionako ćete zaboraviti moje ime na dugom putu. Ali, ako i ne zaboravite i napišete svom mužu i on mi vrati dug, prenos novca me neće uhvatiti. Danas smo ovdje, a sutra tamo – sve je ovo beskorisno.
  • Ali kako – kažem – kome da ga vratim? Ne
    mogu to tako lako uzeti.
  • Kada budeš imala priliku – odgovori on, “vrati” nekome kome će trebati kao i tebi sada. I taj neko neka “vrati” nekom drugom, a onaj trećem…
    To je ono za šta se zalažemo, draga djevojko, tako živimo!
    Poljubio mi je ruku i otišao – zauvijek.

Još uvijek ne znam ko je, kako se zove, ali ovaj dug sam dala na desetine i stotine puta i vraćaću ga dok sam živa. I dan danas mislim o njemu, a taj šećer i taj novac su mi spasili život tokom skoro
tromjesečne “faze”.

(Ariadna Efron u slovu V. F. Bulgakov
21.oktobar 1960.)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gate.io
1 year ago

For my thesis, I consulted a lot of information, read your article made me feel a lot, benefited me a lot from it, thank you for your help. Thanks!

sfp チャート
1 year ago

Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I'll keep an eye out for your answers.

Mag-sign up upang makakuha ng 100 USDT

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me? https://www.binance.info/ph/join?ref=IJFGOAID