11 razloga zbog kojih su FINCI NAJSREĆNIJI NAROD na svetu

Iako se nalaze na severu evropskog kontinenta, iako im noć zna trajati i duže od dana, iako dobar deo godine provode na temperaturama ispod nule, Finci su najsrećniji narod na svetu. Zašto je tako, postoji 11 razloga.

Finci provode mnogo vremena u prirodi…

Oko 70 odsto teritorije zemlje nalazi se pod šumama, pa je to možda razlog zbog kog Finci rado provode vreme u prirodi. Okruženi šumom i prirodom osećaju se mirnim, a neke od najpopularnijih aktivnosti su duge šetnje i vožnja biciklom.

Bogatstvo voda

Finska se naziva i zemljom hiljadu jezera. Ta jezera rezultat su glacijacije koja se završila pre 10 hiljada godina. Voda u finskim jezerima toliko je čista i zdrava da je možete piti direktno kod kuće iz slavine, a gotovo svaki restoran ponudiće vam i besplatnu vodu u bokalu, čak i ako ne pitate.

Novac za decu

Finski roditelji svakog meseca za svako dete dobijaju 100 evra, a zanimljivo je da taj dečji dodatak važi do detetove 17. godine. Taj novac neki troše, ali većina roditelja stavlja ga sa strane i detetu ga daju prilikom selidbe iz kuće. Dakle, nije teško shvatiti kako velika većina mladih Finaca startuje sa dvadesetak hiljada evra na štednoj knjižici.

Najbolja pica na svetu

Cela priča počela je sa nekadašnjim italijanskim premijerom Silvijem Berluskonijem, koji je jednom prilikom, u moru gafova po kojima je bio poznat, uspeo da izjavi da nije ljubitelj finske hrane i da se ona ne može meriti sa italijanskom. Posledica? Tri godine kasnije Finska je osvojila takmičenje u spremanju pica i iza sebe ostavila upravo Italiju, a pobednička pica zvala se – Berluskoni piše Punkufer.

Kraljevi recikliranja

Finci su davnih dana shvatili da je recikliranje potreba, pa se čak više od 90 odsto otpada – reciklira. Devet od deset plastičnih boca moguće je reciklirati, a kod staklenih procenat je još i veći.

Poverenje u policiju

Građani ovde itekako veruju policiji. Poverenje je iznad 90 odsto, a i poverenje u ostale institucije takođe je na visokom nivou.

Neobični sportovi

Teško je ovo uopšte i nazvati sportovima, ali nije ih lako ni staviti u neku drugu kategoriju. Bacanje mobilnog telefona u dalj, nošenje žene, lov na komarce, sviranje vazdušne gitare, sve to Finci, manje ili više, baštine.

Pravo na internet

Tačno pre 10 godina Finska je postala prva zemlja na svetu koja je pravo na internet proglasila osnovnim ljudskim pravom. Vlada je naložila pružaocima usluga da brzina mora biti najviša moguća, te da internet mora biti dostupan svima.

Ludi za kafom

Prema podacima Internacionalne organizacije za kafu, Finci su drugi na svetu prema konzumaciji kafe po glavi stanovnika.

Besplatno obrazovanje

Od malih nogu deca se usmeravaju na učenje jezika, pa u Finskoj većina stanovnika govori perfektan engleski. Obrazovanje je u školama, kao i na univerzitetima, besplatno, a finski obrazovni sistem jedan je od najboljih na svetu.

Selo Deda Mraza

Da, da, malo selo u Laponiji po imenu Joulupukki može se posetiti tokom cele godine. Finski Deda Mraz čak ima i pasoš, iz koga saznajete kako je oženjen, te rođen, nekad davno. Eto, tu očigledno veruju u bajke, pa je mnogima možda zato i život bajka! 🇫🇮