Amiši

Amiši su pripadnici konzervativne verske hrišćanske zajednice, koji su do 17.veka živeli u Švajcarskoj, Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj, no kako su bili proterani zbog svojih verovanja, neke skupine su se preselile u Severnu Ameriku. Trenutno, oko 130.000 amiša živi u verskim zajednicama, izolovanim od američkog društva.

Budući da su vrlo zatvorena zajednica, o njima se malo zna – da žive na tradicionalan način i odbacuju modernu tehnologiju, a upravo zbog toga su za mnoge ljude predmet fascinacije. Imaju najduži životni vek u Americi, oko 85 godina. Veliki deo Amiša nosi jedinstvenu genetsku mutaciju SERPINE1, koja usporava starenje.
Amiška zajednica ima i nekoliko bizarnih, i ujedno mračnih pravila. Deca se igraju isključivo lutkama bez lica, kako ne bi upala u zamku taštine. Nemaju mogućnost za visoko obrazovanje, i škole završavaju već sa 13 godina, pre svega jer se okreću poljoprivredi, ali i zbog toga što se brojna zanimanja kose sa njihovim shvatanjem života. Muzika je strogo zabranjena, jer podstiče individualizam.
Venčavaja između bliskih rođaka su veoma česta, zbog čega se deca radjaju sa brojnim defektima, Oni su pacifisti i ne idu u vojsku.

Amiši imaju priliku da napuste zajednicu, i to sa 16 godina, kad ih roditelji šalju u spoljni svet, kako bi iskusili čari modernog života i to zovu “rumspringa”. Ukoliko im se dopadne, imaju pravo da zauvek napuste porodicu i zajednicu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments