Nganasani

Ovo je portret Nadežde, mlade domorodačke žene Nganasan u tradicionalnoj odeći. Nadežda znači Nada 🙏
Nadežda živi na poluostrvu Tajmir – najsevernijem naseljenom području evroazijskog kontinenta, dalje severnije odatle je samo Arktički okean. Sneg pokriva zemlju otprilike 8 meseci godišnje, sa prosečnom zimskom temperaturom koja se mesecima kreće oko -40C. Polarna noć, kada se sunce uopšte ne pojavljuje, traje oko 45 dana u godini. Ove godine polarna noć je počela 29. novembra i završila se 13. januara, pre samo nekoliko dana. Danas je izlazak sunca bio u 12:11, a zalazak u 14:24 po lokalnom vremenu, i dan je trajao 2 sata.
Nadežda je jedan od 862 pripadnika domorodačkog naroda Nganasan arktičkog dela severnog Sibira. Nganasan narod se smatra najsevernijom domorodačkom etničkom grupom sveta (zajedno sa narodom Dolgan iz Tajmira). Nganasani su autohtoni samojedski narod za koji se smatra da su potomci paleosibirskih naroda. Nganasani su tradicionalno bili polunomadski narod čiji je glavni oblik preživljavanja bio lov na divlje irvase, za razliku od Neneta, koji su čuvali irvase. Prema najnovijim dostupnim zvaničnim statistikama, jezik nganasan nažalost nestaje – govori ga samo 125 ljudi. Prema UNESCO-u, jezik Nganasan je ozbiljno ugrožen.
Tradicionalna odeća rovduga od irvasa koju vidite na ovoj fotografiji je unikatna, koju je napravio stariji majstor. Za izradu je potrebno više od 2 godine. Kada Nganasan muškarac/žena umre, ova osoba je odvedena u beskrajni otvoreni prostor snežne tundre i ostavljena tamo na sankama u svojim punim regalijama. Rodbina se nikada više neće vratiti na to mesto.

📸Alexander Khimushin

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments