Pleme Naneci

Život naroda na ivici sveta: Upoznajte pleme Neneci iz Rusije!

Gde žive

Neneci žive u Sibiru nomadskim životom svojih predaka. Život im je neraskidivo vezan za krda irvasa od kojih dobijaju meso i krzno od kog prave odeću i šatore…

Ovaj narod živi u udaljenim predelima Rusije u kojima temperature mogu da se spuste do -50 stepeni Celzijusovih, a uprkos surovim vremenskim uslovima opstaju već nekoliko hiljada godina zahvaljujući irvasima.

Neneci (poznati i kao Samojedi) su nomadski narod koji živi u području Jamalo-Nenecki na periferiji Rusije, gde temperature mogu da se spuste i do -50 stepeni Celzijusovih.

Na ovim prostorima, u tundrama Neneci žive već hiljadama godina na više od 3.000 km udaljenosti od Moskve.

Jezik


Govore jezikom uralo-finske grupe koji se deli na više dijalekata. Trgovina od koje žive, olakšana je jer svi govore ruski koji je nametnut
za vreme Staljinove vlasti kada su Neneci bili obavezni da šalju decu u škole. Tome su oni pružali otpor pošto je to zahtevalo da se žene i deca priviknu na sedelački način života.

Irvasi


Irvasi su od ključnog značaja za opstanak ovog naroda i sigurno je da nema irvasa da bi ovaj narod teško opstajao hiljadama godina.

Ako uzmemo u obzir da kuće odnosno šatore i odeću prave od kože i krzna irvasa, da se hrane njihovim sirovom mesom i da ih žrtvuju bogovima njihove drevne religije, onda je sasvim jasno koliko su irvasi važni za opstanak ovog naroda.

Prema verovanju, između Neneca i irvasa sklopljen je savez: irvasi će davati hranu, obuću i skloništa Nenecima, a oni će ih zauzvrat pratiti i braniti tokom njihovih seoba. Ishrana Neneca zaista se zasniva na mesu i krvi irvasa, a žene od njihovog krzna šiju obuću i odeću. Muškarci nose malice, svojevrsne dugačke jakne kod kojih je krzno okrenuto ka telu, a koža ka spolja.

Kada su veće hladnoće (temperatura se spušta i ispod -50°C), preko malice se oblači i gus kod koga je krzno okrenuto spolja. Tako obučeni, mogu i da spavaju napolju, na snegu, sa svojim irvasima. Ženska krznena jakna zove se jaguška.

Tradicionalni dom – čum pravi se takođe pomoću koža irvasa koje se slažu na drveni kostur. U čumu važno mesto igra „staramajka čuma“, obredna sveta lutka koja čuva dom i porodicu. Među Nenecima ima pravoslavaca, ali je šamanistička kultura i dalje živa.

Porodice Neneci svake godine migriraju više od 1.000 km na drvenim sankama koje sami prave, a svoju putanju kreiraju prateći prirodna migraciona kretanja irvasa i sledeći ih preko ravnog, mračnog terena i zaleđenih voda reke Ob.

Neneci su poznatiji kao Samojedi, pre svega zahvaljujući istoimenoj rasi pasa koja je, kao i irvasi, deo života ovih plemena. Ovaj naziv je pogrdan (što se može razumeti i na srpskom), te se danas ne koristi.

Koliko ih ima..U Rusiji ih je prema popisu stanovništva 2010. ukupno bilo 44.640, ali je primetno da sve manje žive svojim tradicionalnim načinom života, stapajući se sa ostalim stanovništvom velikih ruskiosti..

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments