Pleme Patakso

Velika priča o malom plemenu Patakso u Brazilu

Istorija plemena Patakso je prilično tužna i ružna i svodi se na sukob starosedeoca sa došljacima Potrugalcima (klasika koju poznajemo), koji smicalicama oduzimaju autohtonom narodu najplodnije površine. Postoji literatura za one koji su zainteresovani.

**Narod Patakso **(Pataxó) živi u selima (36 sela) u južnom delu države Baia i severnom delu države Minas Gerais (7 zajednica). Jedan od mnogih nesigurnih podataka, zavisno iz koje godine i na kom principu dobijen, navodim da bi se dobila tek predstava o njihovom broju. Po popisu iz 2010. Pataksoa je 13.588 (6.982 muškarca, 6.606 žena, čudno pobrojanih “u glavu”).

Istorijat kontakata sa neautohtonim stanovništvom, koje seže do 16-tog veka, kazuje da su Patakse često bili prisiljeni sakrivati ​​svoj jezik i običaje. Danas Patakse nastoje oživeti svoj jezik i rituale iz drevnih vremena. Strogo govoreći, autohtoni jezik se više ne govori, a komunikacija se odvija na portugalskom pomešanim sa rečima autohtonog jezika. Međutim, veliki se napor ulaže u rekonstrukciju jezika Patxohãa (“jezika ratnika”). Grupo de Pesquisadores Pataxó (Grupa istraživača Pataksa), posvećena od 1998. proučavanju autohtonog jezika, govori o procesu revitalizacije jezika Pataxó, u kojem sudeluju sve generacije.

Valja još dodati da imaju brojne festivale.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments