Kad se NASA pripremala za sletanje Apolla…

Kad se NASA pripremala za sletanje Apolla na Mjesec kasnih 60-ih i ranih 70-ih, odradili su obuku za astronaute u rezervatu Navajo Indijanaca na jugozapadu.
Jednog dana, Navajo starešina i njegov unuk čuvali su životinje i naišli na svemirsku posadu. Starac, koji je govorio samo navaho, postavio je pitanje koje je unuk preveo: “Što rade momci u velikim odelima?” Član posade rekao je da vežbaju za svoje putovanje na Mesec.” Zatim je prepoznavši priliku , dodao: “Za sobom ćemo ostaviti poseban zapis s pozdravima na mnogim jezicima i slično.
Bi li starac bio zainteresovan da nam da pozdrav koji bi uključili?”
Nakon prevoda, starac se jako uzbudio i oduševio idejom da s astronautima pošalje poruku na Mesec. Ljudi iz NASA-e su uzeli magnetofon i starac je snimio svoju poruku na koju je unuk jedva suspregnuo želju da se nasmije… ali je odbio prevesti.
Nakon što je Apollo 11 uspešno sletio na Mjesec i doveo svoje astronaute kućama, nova grupa je trenirala u pustinji kada je jedan od NASA-inih dužnosnika prepoznao Navajo starešinu i njegovog unuka i otišao im reći da je starčeva poruka doista stigla na mesec koji je dočekan smehom.
Napokon je predstavnik NASA-e shvatio da nije sve tako jednostavno kao što je prvobitno mislio i zatražio prevod. Uz smeh mladić odgovori: “Čuvajte se belih ljudi; oni vam dolaze ukrasti zemlju..! 😅

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments