Kosara Savkić Antić

Kosara Savkić Antić sa 102 godine vratila se iz Amerike u Srbiju da u rodnom Valjevu provede ostatak života. Živi u domu za stare i prvo što je poželela jeste da se učlani u Gradsku biblioteku kako bi lakše dolazila do željenih knjiga.

Kosara Savkić Antić koja je imala poznatu fotografsku radnju otišla je 1964. godine u Ameriku. Posle 59 godina, u Čikagu je ostavila porodicu i odlučila da se vrati u zavičaj. U 102. godini života, bez čitanja i dobrih knjiga ne može i zato je rešila da postane član Gradske biblioteke u Valjevu.

“Ja volim da čitam. I imala sam biblioteku lepu, pre rata, ali mi je to oduzeto. Tata je imao celo “Nolitovo” izdanje i sve srpske pisce. Sve nam je to uzeto.”

Kosarina ćerka živi na Floridi. U Valjevu je otkupila kuću u centru grada koja im je posle Drugog svetskog rata oduzeta, ali najstarija Valjevka ipak se opredelila za smeštaj u domu.

“Kad sam razmišljala sve o svemu mislim da sam napravila dobar izbor. Zadovoljna sam sve. Sasvim je sve dobro. Svi su ljubazni i fini.”

Lepe zimske dane, Kosara iskoristi da prošeta centrom Valjeva i seti se mladalačkih dana kada su se mnogi Valjevci fotografisali u njenoj radnji.

Izvor fotografije: Youtube/printscreen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments