Znate li priču o skulpuri DEČAKA I NJEGOVOG PSA KOJI SU POKRIVENI KALDRMOM?

Izvor: https://djole.dog/ Autor: Jelena Rvović Jelić | 5.05.2021. 19:31

Mermerna skulptura belgijskog umetnika Batista Vermeulena dečaka i njegovog psa pokrivenih prekrivačem od kaldrme, nalazi se na nalazi se na trgu ispred katedrale Notr-Dam u Antverpenu, u Belgiji. Njen nastanak je motivisan engleskim romanom “Pas Flandije”, autorke Marie Louise de la Ramée (poznatije pod pseudonimom Uda), koji je objavljen 1872.godine i njegovim glavnim likovima.

Naime, roman govori o siromašnom dečaku Nelu, koji je sa 2 godine ostao siroče. Njega je primio deda, sa kojim je rastao. Oni su jednog dana pronašli pretučenog psa na ulici koga su spasili i udomili. Dečak mu je dao ime Patris i on je od prvog trenutka postao njegov najbolji i nerazdvojni prijatelj. Nelo se kasnije zaljubljuje u ćerku bogatog čoveka, koji ne želi Nela u blizini svoje porodice. Izuzetno nadaren za crtanje, Nelo pokušava da učestvuje na takmičenju i osvoji nagrade. Međutim, nije imao sreće.

Neko podmeće požar bogatom čoveku, koji je odmah optužio Nela za to. Zatim mu umire deda, a stanodavac odlučuje da Nela i Patrisa izbaci na ulicu. Sve vreme su oni i dalje nerazdvojni i imaju jedino jedan drugog.

Ne znajući gde će, odlučuju da odu do katedrale u Antverpenu da vide Rubensonova dela: ”Silaženje sa krsta” i ”Podizanje krsta”. Međutim izložba je bila samo za one koji imaju novca da plate ulazak u katedralu, oni nisu imali. Dolazili su stalno, jer nisu želeli da odustanu. Na Badnje veče su slučajno videli otvorena vrata, a sutradan su Nelo i njegov pas nađeni smrznuti na podu katedrale…

On i njegov verni prijatelj koji ga nije napustio, do poslednjeg daha.