HRAM VASKRSENJA HRISTOVOG – SPAS NA KRVI

Jedan od glavnih simbola Sankt Peterburga je ovaj hram, koji ne pleni samo lepotom, već je i svedok rata, razaranja i prolivene carske krvi. Hram poznatiji kao “Spas na krvi”, izgrađen je po nalogu cara Aleksandra Trećeg u čast njegovog oca cara Aleksandra Drugog, kojem je terorista bacio bombu pod noge. Hram je izgrađen na mestu atentata. Visina najveće kupole je 81 metar i simbolizuje godinu smrti Aleksandra Drugog – 1881. godine, dok visina druge po veličini iznosi 63 metra, koliko je car imao godina, kada je ubijen.
Čitav hram je i spolja i iznutra ukrašen neverovatno lepim mozaicima. Hram su, u sovjetsko doba, hteli da ruše tri puta. 1931. godine u okviru antireligijske kampanje, ali je odluka odložena, mada je 1930. godine hram zatvoren i koristio se kao skladište. Odluka o rušenju doneta je ponovo 1938. godine, ali je rat sprečio demontiranje. Pitanje rušenja hrama pokrenuto je treći put, posle rata 1956. godine. Ovaj put su u zaštitu hrama stali istoričari, arhitekte, istoričari umetnosti i rukovodioci lenjingradskih muzeja.
Za vreme opsade Lenjingrada, hram je služio kao mrtvačnica, posle rata služio je kao magacin. Hram je u nekom trenutku preživeo i požar, kada je vatra nanela značajnu štetu jedinstvenom mozaiku. Nakon požara 1961. godine, u centralnoj kupoli je pronađena Nemačka granata, koja je “zalutala” tamo za vreme rata, ali nekim čudom nije eksplodirala.
Šteta koju je spomeniku nanela sovjetska privreda, rat i požar bila je katastrofalna.
Obnova hrama je započela 1972. i trajala je četvrt veka.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments