Ruka Svetog Jovana Krstitelja Preteče

Većini Srba i dan danas nije poznato da se desna ruka Svetog Jovana Krstitelja Preteče koja je krstila Gospoda našeg i Spasa Isusa Hrista u reci Jordanu nalazi u Cetinjskom manastiru Roždestva Presvete Bogorodice.

Obiđite Cetinjski manastir i u kivotu Svetog Petra Cetinjskog naći ćete desnicu ruku Svetog Jovana Krstitelja zajedno sa česticom Časnog Krsta na kojem je Gospod naš Isus Hristos razapet.

Ovako ona izgleda danas posle skoro 2000 godina.

Inače, ruka Svetog Jovana Krstitelja stigla je u Srbiju kao poklon dinastije Romanov kralju Aleksandru I Karađorđeviću, zajedno sa ikonom Presvete Bogorodice Filarmose koju je ikonopisao Sveti Apostol Luka i delom Časnog Krsta, zato što je kralj Aleksandar nakon ubistva Svete ruske carske porodice, ostao jedini Pravoslavni monarh u koga je ruska aristokratija imala poverenje.

Sve ove relikvije čuvale su se u dvorskom hramu Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju, da bi, kada je počeo Drugi svetski rat, stigle na Ostrog odakle ih je otela crnogorska UDB-a i držala u policijskom depou sve do kasnih 70-tih godina kada su ih (osim ikone Bogorodice Filarmose) vratili Srpskoj pravoslavnoj crkvi. ❤️🙏🌍

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments