Šarlbi Din

Koliko život može da bude nedpredvidiv najbolje pokazuje život mlade glumice Šarlbi Din. Na levim slikama proletos na vrhuncu slave i radosti usled dobijanja glavne nagrade njenog filma u Kanu, a par meseci kasnije, u avgustu je napustila ovaj svet sa samo 32 godine i to od posledica nečega što joj se dogodilo pre deset godina-odstranjivanja slezine. Velika šteta.

Kanski pobednik “Trougao tuge” je interesantan i lud film čuvenog švedskog reditelja Rubena Estlunda koji se sastoji iz tri dela.

U prvom i drugom delu (treći-neću otkrivati) prikazuje ljude koji su ogrezli u materijalizmu i sve im se svodi na to. Mladi par modela opterećen novcem, Instagramom i konstantnim fotografisanjem, u čemu prednjači model Jaja (Zamerke za njihovu glumu su opravdane). Tu imamo na neki način prikazanu i obrnutu sliku feminizma, glavni glumac u jednom trenutku čak uzvikuje „jebeš feminizam“. Naime u filmu je prikazano da muški modeli zarađuju tri puta manje nego ženski.

Međutim žene ipak u filmu nisu predstavljene kao slabiji pol, niti je ovo film protiv feminizma…što ćete otkriti kasnije. Ovo je pre svega satira društva, u kome najsposobniji možda rade posao za najnesposbnije, u ovom slučaju žena.

Ne znam da li svi imaju takav utisak, ali ja stalno očekujem u svakom američkom filmu (doduše ovaj režirao Šveđanin), kada će Vudi Harelson da se pojavi, neverovatan je broj filmova u kojima on glumi. Fanatstičan je i hrvatski glumac Zlatko Burić (glumi Rusa-znamo ga iz Pusher-a). Njihova scena na brodu je sigurno najbolja u celom filmu. Glumica Doli de Leon je pobrala sjajne kritike za svoju glumu i nominovana je za Zlatni globus.

Film nije remek-delo, ali sasvim sigurno autentičan i specifičan po svemu, pre svega jedna ludačka kritika društva.

Preuzeto: Radioaktivni Komarac/FB

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments