POZITIVNO RAZMIŠLJANJE

Sestra je ušla u pacijentovu sobu dva sata pre njegove operacije. Sipala je vodu i poravila buket cveća u vazi i dok je radila, iznenada upita pacijenta: “Gospodine, koji će vas lekar operisati?”

Pacijent je odgovorio, “Dr. Jason.”

Čuvši ime hirurga, spremajući se da izađe iz sobe, medicinska sestra je sa iznenađenim izrazom lica upitala: “Gospodine, da li ste sigurni u to da je dr. Jason zaista prihvatio vašu operaciju? “

Pacijent je rekao, “Da, dr. Jason će me operisati.”

Medicinska sestra rekla je: “Vrlo čudno .. ne mogu da verujem.”

Sada već uznemiren, pacijent upita: “Ali šta je tu čudno?”

Medicinska sestra rekla je: „Ovaj hirurg je do sada obavio hiljade operacija i njegova uspešnost je 100%. Zbog toga je njegov raspored uvek krcat i jako je teško doći na red kod njega. Iznenađena sam odkud me vreme da obavi vašu operaciju. “

Pacijent je rekao medicinskoj sestri, “Možda je moja sreća što je dr. Jason našao vremena da obavi ovu operaciju.”

Medicinska sestra sa širokim osmehom reče: “Verujte mi, moje iznenađenje i dalje ostaje da će baš najbolji lekar da izvede vašu operaciju.”

Neposredno nakon ovog razgovora, bilo je vreme da pacijenta odvedu u operacionu salu. Na putu do operacionog bloka pacijent je bio potpuno opušten. Bila je to uspešna operacija. Sad se pacijent smeje i živi svoj život.

Medicinska sestra koja je bila u bolesničkoj sobi nije bila obična medicinska sestra, već lekar – psihijatar te bolnice, čiji je posao bio da psihički i psihološki pripremi pacijente za operaciju i ukloni svaku sumnju koju su imali pre operacije.

I ovaj put lekar – psihijatar je obavila svoj posao ukrašavajući buket u bolesničkoj sobi i vrlo lepo smestivši u njegovo srce i um pacijenta da je taj hirurg koji će obaviti operaciju poznati i najuspešniji svetski lekar čija je svaka operacija uspeh.

To se zove Placebo Efekat. To je dobro dokumentarni fenomen u medicini, u kojem će se oni koji misle da im se daje novi i učinkovitiji lek pre oporaviti od onih koji znaju da njihovo lečenje nije novost.

Za nauk:
Pozitivan stav verovatno neće izlečiti bolest samo po sebi, ali pozitivno razmišljanje olakšaće nam upravljanje životom, smanjiti stres i pomoći nam da se bolje brinemo o sebi, a to je važno i za oporavak od bilo koje bolesti.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments