Modigliani

Modigliani je drama, biografski film iz 2004. koji su napisali i režirali Mick Davis , glume Andy García , Elsa Zylberstein, Omid Djalili , Hippolyte Girardot , Eva Herzigova i Udo Kier . Temelji se na životu talijanskog umjetnika Amedea Modiglianija .

Radnja

Smješten u Parizu 1919. godine, ovaj biografski prikaz predstavlja život talijanskog umjetnika Amedea Modiglianija, umjetnički usredotočen na njegov rad odnos i suparništvo s Pablom Picassom kad su obojica živjeli u Parizu. Modigliani, talijanski Židov iz Livorno , zaljubio se u Jeanne, mladu i lijepu francusku katoličku djevojku. Par ima dijete, a Jeannein fanatični otac šalje bebu u daleki samostan da je odgajaju časne sestre. Modigliani je izbezumljen, ali treba mu novac za spašavanje i odgoj djeteta. Predstoji godišnji umjetnički natječaj u Parizu. Pobjednika čekaju novčane nagrade i zajamčena karijera.

Cijeli Pariz leprša od uzbuđenja tko će pobijediti. Modigliani se bavi djelom svog rada s nadom da će stvoriti remek-djelo i zna da svi pariški umjetnici rade isto. Nakon završetka poziva svog agenta i najdražeg prijatelja Léopolda Zborowskog da osobno odnese sliku na natječaj i pobrine se da je nitko ne dodirne. Dok njegov prijatelj slika, Modigliani je u gradskoj vijećnici i čeka da napokon dobije bračnu dozvolu. Vijećnica se zatvara prije nego što je pozvan, ali uspije nagovoriti službenicu koja ga protjeruje da se smiluje i svejedno mu dati dozvolu jer ima lijepu kćer i još jednu na putu! Kao posljednja osoba koja je otišla, odlučuje proslaviti uz jedno piće. Nažalost, zbog ovisnosti i nervoze zbog natjecanja pije još puno više.

Natjecanje je trebalo započeti u osam sati, a kad shvati da je jako kasnio, napokon juri van, bez plaćanja. Dok je pio, pitali su ga ima li novca za plaćanje, a on je odgovorio da ima 5.000 franaka (novčane nagrade) i da može svima u kafiću kupiti piće. Dvojica ljudi koji su bili u baru prate ga i napadaju i žestoko su ga pretukli, pod pretpostavkom da ima puno novca. Jednom kad utvrde da nema novca, ostavljaju ga na snijegu, krvavog i više od pola mrtvog.

Njegova slika Jeanne u plavoj haljini koju je ukrao s izloga pobijedila je na natječaju, pobjedom čak i Picassov kubistički portret pod nazivom Modigliani. Nesvjestan ove pobjede, nekako uspije doći do kuće, gdje mu Jeanne ispire krv s lica. Ali onda dođu njegovi prijatelji umjetnici, shvate da mora biti u bolnici i odvedu ga tamo zbog Jeanneinih protesta. Umre u bolnici. Jeanne počini samoubojstvo padajući s prozora. Pokopani su zajedno, zajedno s nerođenim djetetom.

https://hr.wikiarabi.org/wiki/Modigliani_(film)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments